IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Янев: „Зеленото“ строителство не трябва да се налага с регулаторни режими

Необходими са данъчни стимули за сгради, които са строени и се управляват по-ефективно, според основателя на „Смарт Брокерс“

08:18 | 27.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Янев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мартин Янев. Снимка: Личен архив

Мартин Янев има дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. Основава компанията „Смарт Брокерс“ през 2011 г. Съучредител и управляващ партньор в „АКМИ“ ООД (ACME property development management) – компания за строителство и управление на проекти в недвижими имоти. От 2004 до 2010 г. е партньор в Barrasford & Bird worldwide UK – водеща инвестиционна и консултантска компания за недвижими имоти с фокус върху развиващите се пазари. Преди това е работил повече от пет години в областта на корпоративното банкиране и управление на риска в BNP Paribas и HVB Bank.

Янев е завършил Немска езикова гимназия в Бургас и „Международни икономически отношения“ в УНСС. Притежава сертификат „Консултант управление на проекти“ от Американския Университет в България, кандидат CPM (Certified Property Manager - Institute of Real Estate Management). Владее немски, английски и руски езици.

С Мартин Янев разговаряме за актуалните тенденции на пазара на имоти, очакваното въздействие на наплива от инвеститори и „зеленото“ строителство.

Г-н Янев, как нашият малък, но доста конкурентен пазар в сферата на имотите посреща една млада компания?

Зад Смарт Брокерс стоят хора с доста богат опит в сферата на недвижимите имоти. Професионализмът, който налагаме, и нивото на обслужване се различава от останалите агенции в бранша и затова фирмата ни все по-сериозно набира скорост. Мога да кажа, че в момента сме най-бързо развиващата се фирма за недвижими имоти в сектора, отчитайки ръста на оборотите и печалбата, както и проектите, които развиваме.

Отличава ни на първо място екипа – това е капиталът на компанията. Хората, които работят при нас, са истински професионалисти, които се отличават със своите знания и опит. Собствениците на компанията - аз и брат ми, имаме над 10 години опит в сферата на недвижимите имоти и финансовите услуги. Били сме партньори в международни компании, които са развивали проекти в недвижими имоти по цял свят.

Изградихме една модерна компания с ясни стандарти на работа. Освен това визията на фирмата ни коренно се отличава от останалите в бранша и това прави впечатление на клиентите. Всички имоти, които предлагаме на пазара, са със сключени договори със собствениците, с изяснени параметри, при нас няма заблуждаващи оферти и неясноти относно собствеността. Работим с доста чуждестранни клиенти - както частни, така и институционални.

Трябва да имаме предвид, че недвижимият имот е актив с висока стойност. Би трябвало, продавайки такъв актив, нещата да са проверени, да са изяснени, да се направи ясна пазарна оценка, сравнителен маркетингов анализ, за да консултираме собствениците коя е най-точната цена към дадения момент на пазара.

Колко трудно може да бъде за един клиент да отличи качествената от некачествената услуга предвид бума на заблуждаващите оферти с възстановяването на пазара?

Много е лесно. Нашата компания работи на база референции. В този бизнес на първо място е доверието и самите клиенти също работят за нас. Ние ги възприемаме като партньори, защото те ни препоръчват на техен кръг познати и близки. Това е най-ценният маркетинг. Отделно от това развиваме и собствени проекти. Създадохме ново дружество – АКМИ (ACME), което е специализирано в строителство и управление на проекти в недвижими имоти. Инвестираме в наши собствени проекти, както и управляваме инвестиционния процес като проджект мениджъри за наши клиенти. Стартирахме с два проекта. Едната ни сграда е в кв. „Изгрев“ в София – жилищна сграда от висок клас, сертифицирана по BREEAM. Имаме разрешение за строеж от август месец, от два месеца тече строителството, а сградата е продадена на 90%. Т.е. клиентите, които са ни се доверили, купили са имоти „на зелено“, са отличили продукта ни от всички останали на пазара. Предстои до края на година да започнем още една жилищна сграда.

Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още