Р. Манолов: Очаквам цените на земята у нас да растат с 10-15% годишно

За 2010-2011 г. се очакват субсидии на декар от около 32 лв., заяви изпълнителният директор на Адванс Терафонд АДСИЦ

Р. Манолов: Очаквам цените на земята у нас да растат с 10-15% годишно

Радослав Манолов Снимка: Investor.bg

През 2009 г. са изтъргувани 450 млн. дка земеделска земя в световен мащаб, спрямо 40 млн. декара за периода 1998-2008 г., показва доклад на Световната банка, заяви Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ, по време на семинар на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

В световен мащаб се очертават крупни собственици, които инвестират в земеделски земи. Източна Европа за тях също представлява интерес. У нас земята е доста разнообразна и могат да бъдат отглеждани около 140 вида земеделски култури, сподели Манолов.

През 2009 г. са сключени 110 хил. сделки и са изтъргувани 1,1 млн. дка. За 2008 г. сделките са 128 хил., а за 2007 г. - 115 хил.

За 2010 г. очакванията на БАСЗЗ са сделките да са повече от тези през 2009 г.

„През 2010 г. много активни купувачи се оказаха земеделските производители. Годината беше успешна поради цените на реколтата и добивите. Тези печалби са насочени към закупуване на земеделска земя, докато тя е на настоящите ценови нива от около 310 лв./дка. Покупката на земята подсигурява на производителите получаване на субсидии, окрупняване и оптимизиране на дейността им”, сподели Радослав Манолов.

Още по темата
„В относителен размер рентите сега са по-ниски отпреди въвеждането на субсидиите, защото тогава например бяха 5 лв., без арендаторът да получава субсидия, сега арендаторът получава 28,7 лв. субсидия и плаща около 20 лв. рента”, сподели Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.

Според информация от земеделските производители печалбата на декар е около 50 лв., сподели Манолов.

Когато арендаторите имат сигурност за ползването на дадени имоти продължително време, те могат да вложат средства за торове с бавно разграждане (фосфорни), напояване и други, което може да увеличи добивите им на декар в пъти, посочи Манолов.

В следващите години очакванията са за 10-15% годишен ръст на цената на земята и 10-15% ръст на рентите, каза още Манолов. Субсидията на декар за 2010-2011 г. се очаква да бъде около 32 лв.

В момента има засилен интерес от чужди инвеститори, които искат да купят по 100 хил. дка, но поради липсата на подобни имоти в България, начинът на подобна инвестиция е чрез закупуване на концентрирана земя в няколко съседни землища.

Чуждите инвеститори са възпрепятствани да инвестират в земеделски бизнес у нас заради краткосрочното планиране - комасацията по ползване е година за година, което не е предпоставка за изграждане на стабилен бизнес, съобщиха членовете на БАСЗЗ.

По статията работи: автор Мариян Йорданов

0
 
0
 
4
paco112 до: GuznaSyvest Следвай0 преди 5 години
да, особено северна Гърция :)
1
 
5
 
3
Mr_crash Следвай1 преди 5 години
Аре пак простотии. Някой хора в тоя "бизнес" рекламираха доходност
от 500% за 5 години преди време,
има ли още някой да им вярва на глупостите?
1
 
2
 
2
GuznaSyvest до: paco112 Следвай0 преди 5 години
Аз пък мисля че ако стане прекалено скъпа - трябва да я продадем и да си купим в Гърция примерно :)
3
 
2
 
1
paco112 Следвай0 преди 5 години
Мисля че е по-добре земята да си остане в БГ собственици каквито и недостаъци да има това! Трябва да бъдем и патриоти.

Още от Имената на бизнеса
Garitage Park - първият многофункционален комплекс в България с основно училище