IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Манолов: Очаквам цените на земята у нас да растат с 10-15% годишно

За 2010-2011 г. се очакват субсидии на декар от около 32 лв., заяви изпълнителният директор на Адванс Терафонд АДСИЦ

07:50 | 06.12.10 г. 7
<p>Радослав Манолов Снимка: Investor.bg</p>

Радослав Манолов Снимка: Investor.bg

През 2009 г. са изтъргувани 450 млн. дка земеделска земя в световен мащаб, спрямо 40 млн. декара за периода 1998-2008 г., показва доклад на Световната банка, заяви Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ, по време на семинар на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

В световен мащаб се очертават крупни собственици, които инвестират в земеделски земи. Източна Европа за тях също представлява интерес. У нас земята е доста разнообразна и могат да бъдат отглеждани около 140 вида земеделски култури, сподели Манолов.

През 2009 г. са сключени 110 хил. сделки и са изтъргувани 1,1 млн. дка. За 2008 г. сделките са 128 хил., а за 2007 г. - 115 хил.

За 2010 г. очакванията на БАСЗЗ са сделките да са повече от тези през 2009 г.

„През 2010 г. много активни купувачи се оказаха земеделските производители. Годината беше успешна поради цените на реколтата и добивите. Тези печалби са насочени към закупуване на земеделска земя, докато тя е на настоящите ценови нива от около 310 лв./дка. Покупката на земята подсигурява на производителите получаване на субсидии, окрупняване и оптимизиране на дейността им”, сподели Радослав Манолов.

„В относителен размер рентите сега са по-ниски отпреди въвеждането на субсидиите, защото тогава например бяха 5 лв., без арендаторът да получава субсидия, сега арендаторът получава 28,7 лв. субсидия и плаща около 20 лв. рента”, сподели Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.

Според информация от земеделските производители печалбата на декар е около 50 лв., сподели Манолов.

Когато арендаторите имат сигурност за ползването на дадени имоти продължително време, те могат да вложат средства за торове с бавно разграждане (фосфорни), напояване и други, което може да увеличи добивите им на декар в пъти, посочи Манолов.

В следващите години очакванията са за 10-15% годишен ръст на цената на земята и 10-15% ръст на рентите, каза още Манолов. Субсидията на декар за 2010-2011 г. се очаква да бъде около 32 лв.

В момента има засилен интерес от чужди инвеститори, които искат да купят по 100 хил. дка, но поради липсата на подобни имоти в България, начинът на подобна инвестиция е чрез закупуване на концентрирана земя в няколко съседни землища.

Чуждите инвеститори са възпрепятствани да инвестират в земеделски бизнес у нас заради краткосрочното планиране - комасацията по ползване е година за година, което не е предпоставка за изграждане на стабилен бизнес, съобщиха членовете на БАСЗЗ.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
paco112
преди 13 години
да, особено северна Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mr_crash
преди 13 години
Аре пак простотии. Някой хора в тоя "бизнес" рекламираха доходност от 500% за 5 години преди време, има ли още някой да им вярва на глупостите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
GuznaSyvest
преди 13 години
Аз пък мисля че ако стане прекалено скъпа - трябва да я продадем и да си купим в Гърция примерно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
paco112
преди 13 години
Мисля че е по-добре земята да си остане в БГ собственици каквито и недостаъци да има това! Трябва да бъдем и патриоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още