IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Варна ще получи от държавата няколко археологически обекта

Културното министерство ще набелязва обекти по Черноморието, които да се обновяват приоритетно

14:43 | 25.07.15 г.
Община Варна ще получи от държавата няколко археологически обекта

Община Варна ще получи за стопанисване за период от 10 години няколко археологически обекта, за да може да ги развива. Това съобщи днес министърът на културата Вежди Рашидов, който е на посещение в града, предава БТА.

Местните власти ще получат "Аладжа манастир", малките и големи Римски терми, обектите в местностите "Джанавара" и "Караеч теке", Некропола и други обекти.

Рашидов каза, че очаква кметът Иван Портних да му предостави всички документи, за да бъдат прехвърлени старините.

Портних обясни, че паметниците ще бъдат включени в туристически маршрути, в които общината трябва да инвестира.

През последните години държавата активно прехвърля археологически и исторически паметници на общините, за да може местните власти да инвестират в тях и да развиват туризъм. Правото да управляват туристически обекти получиха общините София, Велико Търново, Кърджали, Ямбол и други.

Вчера по време на парламентарния контрол Вежди Рашидов каза, че обектите от културно-историческото ни наследство могат да се състезават за 200 млн. лева, с които да бъдат обновени и развивани като туристически атракции.

Днес културният министър каза още, че предстои да бъде направена обиколка по Черноморието, на която ще бъдат избрани приоритетни обекти за обновяване. Те също ще бъдат дадени за управление на кметовете, а за тях ще се подготвят проекти приоритетно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още