IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Кларк: Представянето в миналото не e показател за бъдеща възвръщаемост

Мениджърът от Schroders предупреди трейдърите да внимават, когато на пазарите се появят бичи нагласи

10:59 | 27.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

„Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите ги е страх“.
Цитатът е на милиардера Уорън Бъфет, а съветът на инвеститора се споделя и от Тиери Кларк, ръководител на "Дистрибуция за Централна Европа и възникващи европейски пазари" в Schroders. Именно с думите на Бъфет Кларк даде начало на INVESTOR Finance Forum, който събира инвестиционния елит за четвърта поредна година.
Внимавайте, когато на пазарите се появят бичи нагласи“, предупреждава Кларк по време на презентацията си, фокусирана върху противоречието между инвестирането и спекулирането.
Той илюстрира тезата си с традиционните тенденции, че колкото по-добре се справят пазарите, толкова повече хората са склонни да инвестират. И именно в този ред на мисли думите на Бъфет са особено актуални, посочва Кларк.
Представянето в миналото не бива да е показател за бъдещата възвръщаемост. Трябва да се се гледа напред“, смята той.
Според глобално проучване на Schroders, включващо над 20 000 инвеститори, всички средно очакват 12% възвръщаемост на инвестициите си в рамките на идните 12 месеца. Същевременно обаче 45% планират да инвестират в нискорискови активи.
Това би било проблем. Трудно е да постигнеш стабилна възвращаемост, когато инвестираш в активи с нисък риск“, посочва Кларк. „За да имате такава възвращаемост, трябва да поемете риск, при това с подходящите мащаб и времева рамка“, допълва той.
Затова според Кларк ключови остават таймингът и времевата рамка на инвестиционния хоризонт. В подкрепа на тезата си той отново цитира Уорън Бъфет:Успешната инвестиция отнема време, дисциплина и търпение. Без значение колко са големи талантът и усилията, някои неща просто отнемат време. Не може да се роди бебе за един месец, дори да забременеят девет жени“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още