IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ ще трябва да почака за депозитите

Пред родната борса стоят няколко предизвикателства, които не са решени, пише в анализ Радко Кръстанов

16:21 | 19.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БФБ ще трябва да почака за депозитите

Факт е, че лихвите по депозитите се понижиха значително в последните месеци. Очакванията за преливане на спестявания от банките към БФБ-София обаче бяха опровергани от статистиката. Под 2% от изплатените гарантирани депозити след фалита на КТБ са напуснали банковата система дотук, като няма основания да се смята, че този процент ще расте заради недоверие в банките.

Напротив, изплащането на депозитите до 50 хил. евро, които така или иначе доминираха като брой в КТБ (около 255 хил.), не само че спаси доверието в системата, но и до известна степен го повиши. Принос има и преодоляването на моментната паника при ПИБ, пише в анализ Радко Кръстанов.

На целия този фон постепенно лихвите по депозитите паднаха, а тенденциите са очертани в последния анализ на Цветослав Цачев от ИП "Елана Трейдинг" АД. Пак там се коментира възможността падащата доходност на банковите спестовни продукти да предизвика преливане на капитал в посока БФБ. Най-важно изглежда заключението на финала, че ръстът на пазара е първопричина за привличане на нови капитали.

Не е тайна, че участниците на капиталовия пазар разчитат на свеж ресурс и е реалистично той да бъде търсен сред спестителите. Пред БФБ обаче стоят няколко предизвикателства, които не са решени.

Най-напред, депозитите до 50 хил. евро на практика задават алтернативна на държавните ценни книжа безрискова норма на доходност. Средната лихва по тримесечните влогове според изнесените данни е малко над 1,5%, което остава над ревизираните във вторник прогнози на Министерството на финансите за 0,8% инфлация за 2015 г. С други думи дори депозитите с матуритет под една година носят реална доходност на вложителите - нещо, което нито взаимните фондове, нито индивидуалното участие на БФБ гарантират.

Второто предизвикателство пред посредниците и капиталовия пазар като цяло е привличането на нови компании, в които да се инвестира. Към момента за фирмите е по-изгодно да осигуряват дългосрочно финансиране чрез кредити, лизингови и други схеми, отколкото да набират капитал от пазара. Участниците на БФБ познават компаниите, чиито книжа се търгуват свободно. Голяма част от мажоритарите не се ползват с кой знае колко добро име, по позициите извън индекса BG40 търговията е истинска мъка, а пазарът е плитък. 50 хил. евро могат да изкривят пазарната капитализация на почти всички компании, различни от по-ликвидните фаворити. Тоест за спестителите няма кой знае какви опции за индивидуално участие на БФБ.

От друга страна взаимните фондове на този етап също не изглеждат особено привлекателни. Това е третият проблем пред трансфера на депозити към БФБ. Старите и популярни фондове са вече тежки и тромави, а по-новите срещат недоверие заради липсата на история. Така се влиза в един "параграф 22", при който за спестителите е трудно да изберат инвестиционен продукт с положително за тях съотношение доходност – риск.

Освен това повечето печеливши фондове имат големи експозиции на западните пазари. Така ако някой вложител реши все пак да участва на капиталовите пазари чрез взаимен фонд, то вероятността по-голяма част от парите му да се включат на БФБ е относително малка.

Наистина, както казва и Цветослав Цачев, ситуацията прилича на вечната дилема за яйцето и кокошката. И ако приемем, че ръстът на пазара е първопричината за привличането на капитали, то пазарът ще трябва да намери начин да се придвижи нагоре без депозитите на редовите спестители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
Bramble
преди 8 години
Класическата капиталова застраховка живот е най сигурният начин на дългосрочно инвестиране с относително добра доходност от 3-5 процента на година, като за 25-30 годишен период може да се получи и над 34-35 процента обща.Гаранционният фонд обезпечава вложенията без лимит, единственият финансов продукт чийто притежатели не са губили и цент от главницата. Най - вече разпределените по полицата пари са неприкосновенни и са защитени от запор. Плюс това имаш безплатни защити от рискове. Хората го ползват от век, ние се чудим кое е по добро в банка или в юрганбанк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
tonibg
преди 8 години
Ами когато качествени компании се листват на БФБ, то тогава и може да се очаква ръст на капиталите, които се инвестират на борсата. Не може да се очаква голямата част от инвеститорите на БФБ да са чиста проба спекуланти, а по-скоро трябва да се потърси интереса на хора, които искат да защитят спестяванията си. За жалост при листваните компании положението е твърде комплицирано и не може да се разчита на голям интерес от непрофесионалните спекуланти. А не бива да се забравя и факта, че инвестирането през интернет на световните борси не е проблем пред никой.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
ПИЧ
преди 8 години
Хубави коментари, ама нашта борса доста изостана. Ако вземеш картата на Европа (ЕС) и търсиш подценени активи, то по подценени от Българските няма, няма. Може би само Гърция, ама там не се знае какво да се очаква и само големи майстори спекуланти ще изкарат добра пара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
tony1975
преди 8 години
Аз пък вярвам, че алчността ще започне да човърка депозантите. Само да са спокойни за доходите си и ще започнат да се озъртат за доходност и ВФ ще им я предложат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Никога не сме се съмнявали, че акциите са по-сигурни. Примери много - КТБ, Енемона, все сини чипове. Енемона дори с ГАРАНТИРАНИ 10% а не хипотетични 3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
До 100 000 евро ( или по-точно до 196 000 лева) само за протокола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още