IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските Springer и ProSiebenSat.1 няма да се сливат

Двете компании ще инвестират съвместно в технологични стартъпи, включително под формата на реклама, срещу дялово участие

22:15 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският телевизионен оператор ProSiebenSat.1 и издателството Axel Springer SE са сложили край на обсъждането за евентуалното обединение на бизнесите си в сделка, която трябваше да разтърси медийния пазар в най-голямата икономика в Европа, съобщава Ройтерс.

„Също така не планираме никакви правно връзки с Axel Springer", заяви говорител на ProSiebenSat.1 пред Ройтерс. „Не са планирани никакви допълнителни корпоративни промени", поясни и говорителка на Axel Springer. 



И двете компании заявиха, че възнамеряват заедно да промотират стартиращи компании, с фокус в дигиталната индустрия. Новите бизнес идеи трябва да бъдат подкрепени, за да може „дигитална Германия да заеме по-добра позиция на международната сцена“. Фирмите ше инвестират съвместно в дружества и фондове, ще свържат съществуващите си програми и ще предоставят на нови компании рекламни възможности срещу дялово участие в тях.

Припомняме, че в началото на юли WSJ писа, че медийните компании предвиждат обединение, при което ProSieben е старши партньор. Двете компании вече се познават добре. През 2005 г. Axel Springer направи оферта за придобиване на ProSieben, с която оцени базирания в Мюнхен ТВ оператор на сума по-голяма от 4 млрд. евро.

Сделката беше отхвърлена година по-късно от германската Федерална служба за борба с картелите и местната медийна надзорна комисия - КЕК.

Миналата година обаче Федералният административен съд на Германия отсъди, че отказът на КЕК е бил неоправдан, с което потенциално премахна поне едно препятствие пред сделката.

Axel Springer е най-големият европейски издател на вестници, а каналите на ProSiebenSat.1 заедно притежават най-големия пазарен дял сред частните телевизионни оператори в Германия. ProSieben в момента е най-голямата компания с пазарна капитализация от около 9,7 млрд. евро. Alex Springer в момента се оценява на около 4,7 млрд. евро.

Alex Springer притежава най-добре продавания ежедневник в Германия, Bild, и ежедневника Welt. Тя закупи и новинарския канал N24 от ProSieben през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още