IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва информационна война в Европа

Кремъл възнамерява да полира накърнения си имидж с помощта на свои чуждоезични медии зад граница

17:43 | 22.08.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин при посещението си в централата на телевизия &quot;Россия Сегодня&quot; в Москва през 2013 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Путин при посещението си в централата на телевизия "Россия Сегодня" в Москва през 2013 г. Снимка: Архив Ройтерс

Дмитрий Тулчински, шеф на подразделението на руската държавна информационна агенция „Россия Сегодня“ в Германия, дели малък офис в Берлин с туристическа фирма и клуб за шахмат. Но скоро там вероятно ще му стане тясно. Очаква се броят на служителите на агенцията в Берлин да се увеличи от двама до най-малко 30. Тяхната задача, поне според подписана от президента Владимир Путин директива, е „да се осветява политиката на Руската федерация в чужбина".

„Какво е пропагандата? Пропагандата е тенденциозно представяне на фактите", казва Тулчински в интервю за Wall Street Journal. „Това не означава да лъжеш". 

Поради разваления си имидж заради конфликта в Украйна Русия решава да ускори усилията си за възстановяването, модернизирането и разширяването на произхождащия от съветската ера апарат от свои медии зад граница. Мрежата е фокусирана върху Германия, водещата в икономическо отношение държава в Европа, която поддържа силни исторически връзки с Русия, и чийто народ е все по-критично настроен към САЩ. 

В четвъртък отново ясно е подчертано колко голяма е руската амбиция. Русия реши официално да увеличи бюджета на близкия до Кремъл новинарски канал RT с около 30 млн. евро, за да може скоро да бъде включена и френскоезична програма. С тези мерки Кремъл създава нови възможности да възбуди недоволство в света от господстващата роля на САЩ и да навреди на западните лидери, които обединяват усилията си срещу политиката на Владимир Путин.

RT, известен в миналото като Russia Today, ще започне през следващата година да предава на немски език, казва главният му редактор. „Россия Сегодня“ изгражда редакция за немскоеизчен сайт, социални медии и радио канал. Медийната офанзива е част от все по-директната конфронтация на Путин със Запада.

„Ние просто искаме да прекратим доминацията на т.нар англосаксонски медии", казва Дмитрий Кисельов. През декември Путин натовари известния водещ на новини да ръководи международната медийна експанзия. „Ние вярваме, че те правят абсолютна пропаганда, изкривяват образа на света и нарушават интересите на човечеството“, казва той. Кисельов отхвърля сравнението със Студената война. Но много неща все пак напомнят за дните на Съветския съюз, в които Москва изгради мрежа от чуждоезични медии, които да рекламират нейната позиция.

Както по времето на Студената война и днес от гледна точка на руските държавни медии САЩ е големият противник, който застрашава световния мир. В лицето на Германия, където има негодувание заради шпионажа от страна на американската Агенция за национална сигурност, руските представители виждат плодородна почва за своите послания. Във Франция пък лидерът на десните популисти от „Националния фронт“ Марин Льо Пен, която публично подкрепя Путин, спечели през май победа в изборите за Европейски парламент.

Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 9 години
до 20 Много вярно, само че ФРГ е била готова да плати и 10х повече, ама тъпите Горбачов и Шерванадзе (както и съветващите ги) не са можели да смятат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
Biso
преди 9 години
До колкото съм чел, ФРГ е платила всички разходи по изтеглянето на руските войски от територията на ГДР, както и разходи за построяване на жилища за завръщащите се военнослужещи в СССР. А и 90-та година СССР вече не е имал финансова възможност да потдържа огромния си военен контингент на територията на ГДР.СССР не са били в състояние да се противопоставят на обединението на Германия, при положение, че страната е затънала във вътрешни проблеми. Припомням опита за преврат Август 91-ва г. и започналия процес на разбадане на СССР отново 91-ва г.. Като преврата и разпадането не са се случили за една нощ, а това е кулминацията на процеси, които са се развивали предишните няколко години.Ако се погледне тогавашната ситуация в по-широк контекст, то изказването "Москва не е възразявала" по скоро трябва да се разбира, като Москва не е имала друг избор, освен да се съгласи!Разбира се това е само моето скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Biso
преди 9 години
Преди няколко седмици имах възможност лично да видя първите страници на немските вестници и в един от тях, Путин беше определен, като тиранин и варварин, който трябва да бъде спрян на всяка цена.Германия не е изцяло зависима, но 30-тина процента от консумираната газ идват от Русия и сътресения в доставките или промяна в цените могат да доведат до окромни проблеми. Това ако не е зависимост, здраве му кажи! И твърдението, че Пътин приема Меркел много сериозно, по мое скромно мнение е тенденциозно. Аз коментирах начина, по който германските печатни медии отразяват случващото се и съответно настройват народонаселението на Германия.Също така засегнах и въпроса, че пропагандата е много силен инструмент за влияние върху народонаселението, особенно когато това народонаселение е доведено до полузаспало състояние и отсъства всякакво критично мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
До сега един ми е писал - и един +. Ей богу не мога да разбера кой от двамата е за пускане на бомбите и кой е против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Аз само да попитам - нямаше ли една държава, дето изпробва действието на две атомни бомби върху живи хора и ако не се лъжа - мирни жители. Ако това ще е цената на благоденствието какво чакаме, та не им се обаждаме да пуснат бомбите и тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 13
Danny666
преди 9 години
Аххх колко сърцераздиратекно ! Сълзи и сополи от КУМУНИСТИЧЕСКИ САТРАП или просто изкуфел старец милеещ за годините на мощ в панталона ха ха ха...Сладур ЧЕРВЕНИТЕ ХМЕРИ избиха МИЛИОНИ ! За Китайските другари да отварям ли дума ? Ами за другарите ти дето погазиха с танкове Унгария и Чехия ! Америка има ВИНА и то ОГРОМНА. Когато БЯХТЕ на КОЛЕНЕ не ви ОТРЕЗА главата а се споразумя с вас и ви остави да безчинствате отново под формата на ДЕМОКРАТИ БИЗНЕСМЕНИ .Имаше един човек Петър Гогов се казваше мили. Той 89 имаше следният лозунг: "Бесилки от Орлов мост до Плиска и кожите по стените "като трофеи на ловни животни"".Спи спокойно изпедератстеният ЗАПАД ЗАГУБИ мили. Интересно ще е обаче да се види как "изнежените души" на пацифистите ще приемат СТАНДАРТА НА АФРИКА в името на МИРА ха ха ха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 11
Xamsterdamm
преди 9 години
Хубаво, а държавата на матрьошките е агресор и отпреди ВСВ - отговорна за разрухата и робството в половин Европа. Няма аналог и на жертвите заради джуджето Сталин - в световен мащаб. Та кой водел .. единствено ги ограничава че са доста немощни за световна сила вече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 12
Xamsterdamm
преди 9 години
Ми чудесно - може да проучим руските намеси във войните и конфликтите, картинката ще те изненада. Обаче в случая смешката е другаде - целия зор на Хаяско е да вкара собствения си народ в подчинение на принципа познат от царска Русия - и по-късно от Сталин. Имперски амбиции, култ към личността, съчетани с глад и немотия при които бащицата дава ... колко примитивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
... добре че беха тези бомби иначе още да чакаш 15 години за москвич.--------------------Многоуважаема Госпожице Danny666, на колко човешки живота може да приравним, изброените от Вас придобивки ? Просто искам да знам дали сме ги купили изгодно ... придобивките.Друго върху което ще си позволя да Ви обърна внимание е, че обърканите морални ценности и психика на някой човечец (в конкретния случай - Вашите) не е в състояние да промени обективни обстоятелства, като например това, че държавата на каубойците е най-големия агресор в световен мащаб, считано от ВСВ на сам, отговорна за загубата на милиони човешки животи, както и за трудно описуеми страдание, хаос и разруха... не че няма и други субекти, извършили актове на агресия, през споменатия период, просто комбойците водят с толкова убедителна преднина на втория в тази класация, че воя който надава най-големия агресор, има едно-единствено определение: гротеска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 18
Danny666
преди 9 години
Хайдеее кумунетата започнаха да отделят слюнка. ха ха ха...Другарю SSIW добре че беха тези бомби иначе още да чакаш 15 години за москвич. Да имаш тв до 10 часа и режим на тока и водата мили ! За опашки и всекви други "придобивки" нема да отварям дума. Само на тикви като тебе това все още причинява *** сутрин .. ха ха ха...И стига сълзливи истории за НЕВИННИТЕ хора !!! Нема невинни в една война.Апропо ти осинови ли некое СИРИЙЧЕ или *** от Етиопиа.Особенно в Западна Европа хората са крайно морално опустошени. 50 години социо-либерални извращения са довели нещата до трагикомично крешчендо въплатено в образа на БЕЗПОЛОВО същество тип Кончита .ха ха ха...Ако не беха "тъпите" ,набожни каобои отдавна женати да е наденала бурхата, а сина ти да те запознава с косматата си приятелка с подскачаща от вълнение АДАМОВА ЯБЪЛКА ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още