IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алън Стивънс: Повечето мениджъри не виждат зараждащите се кризи

Според британския експерт компанията, изпаднала в криза, се нуждае от три ключови плана

19:51 | 22.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Алън Стивънс: Повечето мениджъри не виждат зараждащите се кризи

Само 30% от кризите на компаниите възникват внезапно. Останалите 70% се развиват бавно във времето, но повечето мениджъри не ги забелязват, заяви британският медиен експерт Алън Стивънс по време на обучението за медиен имидж, репутация и управление на кризи “Да разлем кучетата”, което се проведе в София.

По думите на експерта при подобни ситуации преди 20 години ударът по репутацията на компанията се е усещал чак след 24 часа. Днес благодарение на технологиите са необходими само пет минути.

“В случай на криза ръководството на компанията трябва веднага да вникне в това как се чувстват хората, за да може да реагира адекватно”, посочва Стивънс. Според него това е един от ключовите фактори за успешния кризисен мениджмънт.

Според него една от най-големите грешки на главните изпълнителни директори в такива случаи е да реагират твърде бавно, както се случва с British Petroleum след нефтения разлив в Мексиканския залив.

Компанията, изпаднала в криза, се нуждае от три ключови плана, твърди Стивънс. Първият от тях включва комуникационната стратегия за реакция в критични моменти. Вторият е оперативният план, а третият - този за възстановяването на бизнеса. Комбинацията от трите носи най-големи възможности за органичаване на щетите и адекватна реакция от страна на организацията.

Експертът препоръчва на компаниите да имат предварително подготвени съобщения до медиите и обществото за случаите, в които извънредно им се налага да спрат услугите си. По този начин фирмата може веднага да реагира, уведомявайки медиите и публикувайки информация на сайта си.

“Не бива да забравяме, че благодарение на социалните мрежи днес всички са журналисти”, коментира британецът, подчертавайки, че лошите новини трябва да бъдат съобщавани лично от ръководствто на компанията.

Задължение на мениджърите е да се информират за това какво пишат медиите и какъв е отзвукът. “Фокусирайте се. Подберете най-важната информация и бъдете максимално честни”, съветва експертът.

Не на последно място компанията трябва да има кризисен щаб и да бъде център за информация. Абсолютно задължителна стъпка според Стивънс, която много компании пропускат при криза, е да обявят кога тя е приключила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още