IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 180 дела за корупция на държавни служители са образувани за две години

Делата са само в Софийска градска прокуратура

10:44 | 28.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близо 180 дела за корупция на държавни служители са образувани за две години

179 дела срещу подкупни държавни служители са образувани само в Софийската градска прокуратура (СГП) от април 2014 до април 2016 г., информира DNES.bg.

Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров на 18 март 2014 г. е създаден регистър на корупционните престъпления. 365 досъдебни производства са въведени в него към момента, сочи статистиката на СГП. Някои от тях са започнали преди пролетта на 2014 г., пише вестник „24 часа“.

Осъдените за рушвет в София от началото на 2016 г. с влязла в сила присъда са петима. За сравнение през цялата 2015 г. те са 23-ма. За сметка на това прекратените дела поради липса на доказано престъпление са 99. През 2014 г. те са били 66, от началото на 2016 г. - 26. 

Причината - не са събрани доказателства за съд. Една от трудностите, с които се сблъскват прокурорите и полицаите, които разследват подкупните държавни служители, е нежеланието на жертвите да съдействат.



В масовия случай свидетелите променят показанията си. Проблем е и, че често авторите на сигналите не са лично засегнати, а подават информация за познати.

Според годишния доклад на прокуратурата най-много сред разследваните за корупция са полицаи, уличени за дребни рушвети. Служителите на МВР са и най-многобройната група, които отказват подкупи.

Един-единствен чиновник е бил уволнен през 2015 г. заради конфликт на интереси. Това става ясно от доклада за дейността на инспекторатите, подаден до министър-председателя Бойко Борисов.

Изпратени са обаче още 20 сигнала до комисията за установяване на конфликт на интереси.

20% ръст на проверките заради сигнали за незаконни действия на чиновници отчитат за миналата година инспекторатите към министерствата и агенциите. През 2015 г. са постъпили 944 сигнала за незаконно действие на чиновници спрямо 723 през 2014 г. Намаляват обаче сигналите за корумпирани служители в администрацията. През миналата година те са били 40 спрямо 47 за 2014 г. и 67 за 2013 г.

Още новини четете на DNES.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 7 години
Оо, извинете. Имаше дела срещу Цветанов! И КАКВО СТАНА? ОПРАВДАХА ГО? МОЛЯ ВИ СЕ ПРЕСТАНЕТЕ С ГЛУПОСТИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 7 години
Вас не ви ли е грях да пишете такива неща бе? 200 дела, започнати, колко от тях ще бъдат завършени?? А колко от тях са на хора от висшите етажи на властта? Защо няма дела срещу Пеевски, Борисов и Цветанов?Напишете веднъж една статия, която да казва истината, а тя е че няма осъдени за корупция! И с това правителство няма и да има! Стига манипулации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още