IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов се хвана в мрежата, която сам хвърли, пише македонският „Дневник“

Кабинет на Бойко Борисов няма шансове да издържи повече от 2-3 години, твърди руско издание

11:59 | 07.10.14 г. 6
Борисов се хвана в мрежата, която сам хвърли, пише македонският „Дневник“

Борисов се хвана в мрежата, която сам хвърли. Чака се какво ще измисли той в тази оплетена ситуация. Това пише Христо Ивановски в македонския вестник „Дневник“.

В статията авторът посочва ретроспективно, че от 2009 г. България е в непрекъсната политическа криза и страната не може да се окаже в ситуация една партия да си осигури удобно мнозинство в Народното събрание и да стабилизира българския кораб. На ГЕРБ му се случиха масови протести, случи му се недоволен народ, който излезе на улиците да протестира, недоволен от икономическата ситуация и корупцията, пише Ивановски.

Изборният резултат от новите предсрочни избори, които се проведоха в неделя, показва, че макар и ГЕРБ да спечели повече гласове от БСП, тя се оплете в мрежата, която сама хвърли и сега на Борисов му предстои мъчен период на разговори за сформиране на коалиция. Но с кого, ако според досегашните резултати цели осем партии и коалиции ще влязат в новия парламент?

Ако се хване на хорото с БСП, това ще означава германски сценарий, съответно сформиране на голяма коалиция, която е политически зряла, но за подобно нещо трябва да са подготвени и лидерите. В момента такива сигнали няма.

По отношение на ДПС, което спечели почти двойно повече гласове от ГЕРБ в чужбина, Борисов веднъж заяви, че няма да се коалира с тях, но и няма да сатанизира ДПС. Вероятно тук може да се види някакво прозорче за сътрудничество, но тази коалиция е все пак рискова, защото от нея може да спечелят други партии.

БСП ясно даде да се разбере преди изборите, че изключва коалиция с ДПС. Въпросът е къде Бойко ще намери тези 36-38 гласа, които му липсват, за да осигури парламентарно мнозинство.

Така след изборите, които Борисов толкова много желаеше и влезе в предизборната кампания триумфално, искайки чист мандат от народа, сега се оказа в заплетена ситуация, а страната е изправена през напълно неизвестно политическо бъдеще, пише авторът.

Тези избори още веднъж показаха, че с избирателите не може да играеш тенис. А тъкмо това се случва с двете най-големи партии /ГЕРБ и БСП/ - играейки тенис, избирателите така и разпределиха гласовете – ту тук, ту там, създавайки парламент от осем формации. В него освен Реформаторския блок влизат и Патриотичният фронт /националисти/ и Атака, ултранационалистите на Сидеров. По-шарено – здраве, посочва Ивановски.

Сега се чака какво ще измисли Борисов след консултациите със своя екип в период, когато страната се тресе от една от най-големите банкови кризи. Като Дамоклев меч над България виси и въпросът за „Южен поток“. Този въпрос вероятно ще бъде поставен на масата, когато ще се договаря коалиция. Ясно е, че продължаването на политическата криза е ненужен лукс за България и политическият елит ще трябва възможно по-скоро да търси решения. Едно от тях е и нови избори през декември – вариант, който все повече се чува. През този сценарий минаха и техните и нашите съседи – гърците, където се направи тази неестествена коалиция между Нова демокрация и ПАСОК. България е пред такъв сценарий, заключава авторът в македонския вестник „Дневник“.

Кабинет на Борисов няма да издържи повече от 2-3 години. Това пък е посланието на руския в. "Новие известия", който също коментира парламентарните избори в неделя, очертали Народно събрание с осем политически сили.

Новото правителство на България ще бъде коалиционно и нищо чудно да излезе краткотрайно, пише изданието. То посочва, че се чакат "дълги и мъчителни преговори за формиране на управляваща коалиция" в България, която "най-вероятно ще е крехка също като предишната". Бъдещият десен кабинет обаче предстои да се изправи срещу банковата криза и да връща икономиката в релсите на развитието.

Ако се оправдаят опасенията на Бойко Борисов и лидерът на партията победителка ГЕРБ не успее да създаде коалиция, България ще мине от една криза към друга и българите ще трябва пак да тръгнат към изборните секции. Въпреки многобройните трудности обаче Борисов - заклет привърженик на евроинтеграцията, е готов да ръководи страната и ще стори всичко, което е по силите му, за да избегне нови предсрочни избори, коментира всекидневникът "консултациите (в ГЕРБ) за подбор на потенциални съюзници".

Русия е недоволна от изборния резултат, тъй като след победата на ГЕРБ руският "Газпром" трудно ще разчита да бъде подновен замразеният през август строеж на газопровода "Южен поток". Лидерът на ГЕРБ заяви още преди вота, че ако десните спечелят, той ще разреши строежът да продължи, ако обаче отговаря на строгите норми на Брюксел. Значи съдбата на газопровода ще бъде в ръцете на ЕС, заключава "Новие известия".

Проблемът с "Южен поток" ще е ключов и за новото българско правителство, изтъква "Комерсант". Бъдещият премиер ще се наложи да лавира между връзките с Москва и отношенията с Брюксел, който остро критикува една от най-бедните страни в ЕС за слабата й икономическа политика и неефективната борба с корупцията и организираната престъпност, прогнозира вестникът.

Темите, свързани с по-нататъшната евроинтеграция на България и отношенията й с Русия, заемаха водещо място в изборните програми и дискусиите наред с вътрешните проблеми, пише "Новая газета".

Стремежът да отговаря на законодателните, икономическите и социалните стандарти на ЕС означава за България да продължи по пътя на реформите, които и днес не се осъществяват лесно, а в бъдеще ще донесат нови трудности. Повечето политически сили обаче са наясно, че страната няма да има друг избор. Положението с Русия е по-сложно: първо, българската енергетика е 87-90 на сто зависима от доставките на руски газ; второ – миналите постижения на руската наука и култура наред с отдавнашните исторически връзки все още имат притегателна сила за мнозина българи, твърди изданието.

По-нататъшното развитие на "Южен поток" зависи от договореностите между Русия и ЕС, при все че "едва ли някой ще се откаже от един важен инвестиционен проект", заяви Александър Курдин от Аналитичния център към руското правителство, цитиран в електронния в. "Накануне".

"Правителството на Бойко Борисов няма шансове да издържи повече от 2-3 години - те не могат нищо да направят, за да повишат жизненото равнище и да съживят икономиката. Тече спад, който ще продължи. Единственото спасение са подобни проекти", каза политологът Леонид Решетников.

"Това е протегната ръка. Без такива проекти България ще загине, ще стигне равнището на Албания и трудно ще се измъкне оттам", резюмира експертът.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
ББ= на криза. Те са просто синоними. Докато ББ има водеща роля в българската политика, до тогава няма да има бъдеще за България и за хората които живеят в страната. Това е вече аксиома !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
konan12
преди 9 години
Я погледнете борсата по това време на къде отива и тогава говорете дали имало криза 2009-2012
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 9 години
До тук се стигна защото явно не помниш какво направиха "твоите хубавци"... изумен съм колко е кратка българската памет, ако изобщо я има всчъщност и горко на българите зашото има такива като теб. Ще напомня едно единствено нещо - какъвто народа такива и политиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
lilivan
преди 9 години
Как с кого?Като не може самостоятелно управление с 121 депутати, планира управление на малцинството.Като ще направи тайни договорки да го подкренят отделни хора от различните партии.- Какво друго може да се очаква от Герб и лидера им Бойко Тиквата?Помнете ми думата: Няма да има явно подписани споразумения и Герб ще управлява с тайни уговорки и подкрепа от някои други партии....Горко на българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
miro_manev
преди 9 години
Личи си, че авторът на тази статия не е запознат изцяло с българската политическа картина. За периода 2009-2012 политическа криза не е имало. Но наистина ще е трудно за ГЕРБ да сформират правителство. Ще видим до къде ще стигнат Реформаторите в опитите си да се правят на важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 18
aldy
преди 9 години
=== Без такива проекти България ще загине, ще стигне равнището на Албания и трудно ще се измъкне оттам === Някой някога да е искал нещо друго? Грабежът, на който бяхме подложени по Боково време, е един от най-мащабните и нагли грабежи, довели фискалния резерв до под санитарния минимум. Далаверите с ВЕИ пък ни натрисат без време огромни скъпи мощности, в интерес на един файтон хора. Сега обещанието е за 50% увеличение на тока, разграбване на активите на КТБ и плащане на масрафа от простолюдието. Нали точно Боко искаше 10 млрд нов външен заем, за харчене. Но ПАК при замразени доходи и пенсии. Докато не излязат разярените тълпи и с камъни и дървье да прогонят мафиотската прослойка. За последното не съм много сигурен, но все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още