IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - новата хазна за гърците

Жителите на изпадналата в криза страна избягват капиталовия контрол, като откриват сметки в съседната държава, пише Der Spiegel

17:57 | 29.07.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За да избегнат капиталовия контрол в своята страна, гърците трябва да предприемат само едно кратко пътуване до съседна България. Хиляди граждани вече са си открили сметки, а предприемачи местят филиали или цялата фирма, пише в свой репортаж германското списание Der Spiegel. Строгите ограничения, чиято цел е да предпазят гръцкия банков сектор от колапс, доведоха до масово бягство към най-бедната държава в ЕС.

Авторът на статията Йоргос Христидис пише как се свързва по телефона със служителка от софийски офис на Unicredit Bulbank, която на перфектен английски обяснява, че гръцките граждани могат лесно да си открият сметка в евро или левове, като това отнемало само няколко часа и трябва да бъде представена лична карта или паспорт. „Веднага може да се използва интернет или мобилно банкиране, а самата банкова карта се издава в рамките на пет дни“, пояснява тя.

Когато авторът споделя, че живее в Солун, служителката му препоръчва да отиде в по-близкия клон в Сандански, който се намира на 20 км от гръцката граница и на половин час от Солун. По всичко изглежда, че не ѝ е за първи път да обяснява това. „Да, имаме много чужди клиенти, разбира се, и гърци“.

От въвеждането на капиталовия контрол българските банкови служители често си имат работа със съседите от юг. Някои се опитват да заобиколят така ограничението за теглене на 420 евро на седмица, докато други получават така одобрение за големи презгранични преводи. И все още много гърци се опасяват от възможен „данък“ върху банковите депозити или връщане към драхмата, което би могло да им струва по-голяма част от финансовите им активи.

В момента много гърци ползват българските си сметка, за да изведат на светло скритите под дюшеците пари. През месеците, в които гръцката криза се засили, гърците изтеглиха от сметките си около 45 милиарда евро и сега изнасят парите в чужбина.

За правителството на Алексис Ципрас това става все по-голям проблем. То позволява междувременно изнасяне на максимум 2000 евро на човек на едно пътуване в чужбина. Така например, ако един грък всеки ден в рамките на седмица предприема краткото пътуване до Сандански, ще има в българска сметка сигурни 14 000 евро - съвсем законно.

На някои и това не им стига. Гръцки медии пишат за пътуваща в автобус за Албания жена, в чийто багаж митничарите са открили 23 000 евро. Парите са били конфискувани, а жената – глобена.

За фирмите предимствата в България са плоският данък, както и ниските минимални заплати. Докато в Гърция корпоративният данък възлиза на 29% вече, то България е привлекателна със ставка от 10%. А минималната заплата от около 174 евро на месец, както и по-малката бюрокрация, също са притегателни. Според германското списание гръцка фирма може в рамките на четири седмици да открие дъщерна компания в България.

Според българския търговски регистър през 2014 г. в страната е имало 11 500 предприятия с гръцко участие, което е с 2500 повече в сравнение с предната година. Списанието цитира Красен Станчев от Институра за пазарна икономика, който счита, че за шестте години от избухването на финансовата криза гръцки компании са инвестирали в България между 4,5 и 5 млрд. евро. Той смята също, че за това време до 60 000 гърци са открили сметка в българска банка. 

Според гръцки предприемач, който иска да остане анонимен, това е просто „стратегия за преживяване“. „Българската банкова сметка спаси компанията ми“, казва собственик на експортноориентирано средно предприятие от Солун. „Мога да заобиколя дългите, бюрократични и често безуспешни процеси по разрешаване на паричните трансфери“.

Правителството в Атина се опитва да се противопостави. Банките имат право да правят за корпоративни клиенти трансфери до 100 000 евро, без те да трябва да се одобряват от специалния комитет, сформиран от Министерството на финансите. Дали това ще върне много фирми в гръцките банки, е съмнително.

Въпреки че на предприемача му е трудно да обърне гръб на родината си, той признава слизането на страната „в долната лига“. „Преди години Гърция беше пример за другите държави на Балканите. Ние бяхме развита икономика, свързана със Запада, част от центъра на Европа. Днес дори Албания изглежда по-атрактивна“, признава той.

 Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 19 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Нали знаеш, че данъците са въз основа на декларации и други фирмени документи, които фирмата трябва да поддържа? Ами ако не го правят (както е и случая с гърците)? Аз например никога там не съм получавал касова бележка от каквото и а било заведение, ресторант, таверна или каквото си щеш - всичко е на някакви техни си хартийки, които нищо не значат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Лъженето с данъци става когато се плаща с кеш, но не всичко може да се плаща с кеш, особено в международната търговия. Вносителите и износителите от гърция могат да си оптимизират значително данъчните задължения чрез използване на български фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 1
Patilan
преди 8 години
Избягване на капиталов контрол, евфемизъм за нежелание на плащане на данъци ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
Тия дето пишат, че гърците ще плащат данъци в БГ - обяснете как ще ги накараш, като те и там не са плащали и няма да плащат, а освен това са и експерти в лъжите и мошеничествата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 4
slavkovrr
преди 8 години
Каква съдебна реформа, какъв натиск? Прокламираната съдебна реформа ще завърши, като прословутия референДУМ ! Много говорене, а накрая НИЩО! "ЕС ще налеят и допълнително инвестиции тук."!! Може би!!-Сутритна по ТВ-то, дават италиански инвеститор, дето му откраднали фирмата и му гепили 800 хил. лв. Сега човека се жали на техния посланик, щото тук никой не му обръща внимание! Чакай ЕС инвеститори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Говоря за мерки за стабилизация на България и Румъния както се чу не един и два пъти. Инвестиции, допълнително еврофондове, приоритети на наши проекти пред други и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Писал съм как - чрез "принудителна външна стабилизация и финансова подкрепа".Освен част от гръцкия бизнес и гръцки депозити мисля, че ЕС ще налеят и допълнително инвестиции тук. Доколкото чух даже е решено и се придвижат проекти в няколко големи индустриални зони в Пловдив и София, но не бързат да дават публичност преди да се оправи проблема с корумпираната българска съдебна система, и точно затова това е една от главните теми през последните месеци. Реформата в нашата съдебна система се прави не защото нашите политически *** искат нещо да се промени а заради много голям натиск от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Като цяло гръцката криза няма да подкрепи българската икономика, но поради кризата доста данъци в Гърция се увеличиха драстично и данъчните бегълци биха могли да дадат значителна подкрепа на бългаския бюджет. Заради драстичното увечличение на данъците върху автомобилите аз лично очаквам скоро живеещите в северна Гърция да си пререгистрират колите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Ей точно това го твърдях тук преди 3 години (опонирайки на почитателите на гръцките кражби и мошеничества, твърдейки, че нищо лошо не можело да се случи на цели държави, които вършат фалшификации, кражби и мошеничества).Благодарение на батака в Гърция нашата страна България получи своя исторически шанс за "принудителна външна стабилизация и финансова подкрепа" та току виж да не би гръцката криза да подпали и изпепели половината Балкански полуостров.Това ще подкрепи растежа на българската икономика през следващите 5-10 години и отсега искам да кажа, че премиерът и правителството нямат право да си приписват всички заслуги за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Ако успоредно с ползването на българската банкова система, регистрират и български фирми и си плащат данъците в България, със сигурност ще има положителен ефект за българската хазна. Търговци на едро или продавачи на дребно по интернет биха могли да се изнесат 100% в България, но и другите биха могли да си реализират печалбата в България чрез дъщерни дружества. Изобщо не е случаен опита на гърците да въведат данък при сделки с български фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още