IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излъжи ме веднъж

Отношенията между Германия и Русия са безвъзвратно повредени

08:13 | 02.05.16 г. 76
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел и Путин гледат в различни посоки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел и Путин гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

В своя безцветен костюм германският канцлер Ангела Меркел изглежда като сива мишка, твърде засрамена, за да се изправи пред германското общество след плахото си решение да позволи съдебно разследване срещу комик, който е обидил турския президент (Ердоган, б. ред.). Тя е олицетворението на лицемерие и двойни стандарти. Миграционната ѝ политика е самоубийствен акт, който даде сили на фашистката десница в Германия... и така нататък. Това е само част от подигравателния тон, с който руските държавни телевизии показаха германския канцлер през последните седмици. Нито един германски лидер не е бил толкова критикуван от руската пропагандна машина от рухването на комунизма насам, пише в свой коментар The Economist.

Едва преди години руснаците смятаха Германия за един от най-близките си съюзници. Редица обществени допитвания показват, че те все по-често я смятат за враг. За разлика от бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който сега лобира за Путин, Меркел се превърна в твърд идеологически опонент за руснаците. Тя зае категорична позиция срещу руската агресия в Украйна и кампанията от лъжи за легитимирането ѝ. Според един от съветниците на Меркел именно лъжливото отричане от Путин, че „зелените човечета“, които превзеха Крим, са били руски войници, е било повратната точка за нея. 

Путин се възползва отлично от слабостите на другите държави. Сега Кремъл работи усилено, за да изостри вредите за Меркел от собствената ѝ политика на отвореност към бежанците. „Путин дава всичко от себе си, за да свали Меркел от власт, и разполага с много инструменти, за да го постигне“, казва експертът по Русия в института DGAP в Берлин Щефан Мейстер. На свой ред придържането на Меркел към принципите е онова, което я прави толкова чужда за Кремъл, която работи в постмодерния свят, където истината и фактите, не се прилагат винаги.

Путин съумява да се възползва отлично от слабостите на другите държави. Сега Кремъл работи усилено, за да подчертае вредите за Меркел от собствената ѝ политика на отвореност към бежанците. “Путин дава всичко от себе си, за да свали Меркел от власт, като той разполага с много инструменти, за да го постигне“, казва експертът по Русия в базираната в Берлин неправителствена организация DGAP Щефан Мейстер.

Един от тези инструменти е телевизията, както насочена към домашната аудитория, така и към рускоговорещите навсякъде по света, включително и каналът 3m в Германия. През януари руският първи канал излъчи репортаж за 13-годишно момиченце от руско-германски произход, което било изнасилено от група имигранти в Берлин. Репортажът предизвика протести от етнически руснаци и антиислямски активисти в Германия. Германската полиция скоро научи, че историята е измислена, но руската телевизия продължи да я излъчва. Руският външен министър Сергей Лавров дори обвини Германия в прикриване на истината.

Измамата в т. наречената „Афера Лиза" шокира германската общественост. Русия използваше подобни тактики за дезинформация при войната срещу Украйна, но никога в Германия. „Руснаците отидоха твърде далеч", казва Майстер. „Те до голяма степен загубиха германското доверие".

„Бях свикнал да гледам на Русия като на стратегически партньор и конкурент", казва Родерик Кризеветер, депутат от Християндемократическата партия на Меркел (CDU). „Сега тя се превърна в потенциален враг". Дори привържениците на т. нар. остполитика, германската традиционна политика на сближаване Русия - главно отстоявана от членове на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD), младшите партньори в правителството, почувстваха разочарование. Малкото останали симпатизанти на Русия като Александър Рар, директор на германско-руския форум в Берлин, апелират към дълбоко вкоренения страх от война на страната си. „Най-важният въпрос в момента не е Украйна, в предотвратяване на трета световна война", казва Рар.

 

Някога Москва разчиташе на бизнес отношенията си  с Германия, за да гарантира добрите си отношения с нея. Но сметките излязоха грешни. Сред германските търговски партньори Русия вече е след Чехия. Преди ЕС да наложи санкции над Москва заради Украйна, на Русия се падаха 4% от търговските отношения на Германия. Сега те са под 2,4 на сто. „Нашата главна цел е да покажем, няма да приемем нарушаване на следвоенните договорки“, казва Маркус Кербер, директор на бизнес организацията BDI.

Но и това не е всичко. Кремъл се опита да привлече на своя страна Социалдемократическа партия на Германия, за да разцепи германската управляваща коалиция. Лидерът на партията Зигмар Габриел, който е и икономически министър, бе приет от Путин в Москва през миналата есен и се съгласи с изграждането на „Северен Поток 2“ - газoпровод, който трябва да заобиколи Украйна и балтийските страни. ЕС обаче може да блокира сделката, а Меркел ще бъде щастлива, ако проектът се провали, казва един от съветниците ѝ.

Още по-важна може да бъде евентуалната отмяна на санкциите през юни. Свалянето им е бъде сериозна победа за Путин и поражение за Меркел. Но Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия и член на СПД, защитава по-дипломатично сътрудническо с руснаците, смятайки че без тях „нито един важен международен конфликт не може да бъде решен“ (неглижирайки факта, че именно Русия причинява много от тях).

Путин поддържа връзки с партии от двете страни на политическия спекър - крайната десница и крайната левица. Един съюзник е дясната Alternative für Deutschland (AFD). Друг е бившата комунистическа партия Die Linke. Много привърженици на ксенофобското движение Pegida също са про-Путин настроени. При антиимигрантски митинги през миналата година в Дрезден, където Путин е бил разпределен като офицер от КГБ през 1980 г., демонстранти развяваха руски знамена и скандираха „Помогнете ни, Путин". Руските пропагандни дейности в Германия накараха BND, разузнавателната служба на Германия, да започне разследване.

Сега Меркел вече разбира, че антипатията на Путин към нея е вследствие на слабост, а не на сила. Твърди се, че на среща с канцлера преди десетина години Путин, който е бил наясно, че Меркел се страхува от кучета, е вкарал черния си лабрадор в стаята. Меркел просто замръзнала, а Путин само се усмихнал. Говорещата перфектно руски и израснала в Източна Германия, Меркел разбрала жеста на Путин. „Разбирам защо направи това – за да докаже, че е мъж“, каза тя на група телевизионни репортери. „Русия няма нищо обаче, нито успешна политика, нито икономика. Те имат само това“, е казала тя.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
кои сме ние? има ми всичките постове в профила-да ми покажеш аз какво съм пускал? Или ако ще се делим на ние и вие-стига сте се мазнили на САЩ, просто щото ви е промит мозъка с антируска пропаганда. Тъпо изказване от моя страна, нали? Ама е в духа на твоето. А статията е тотален ***, ако си я чел, ама явно не си. Е-отговори на първите ми коментари, ако и се кефиш. И тук не коментирам, че ако *** иска да гътне баба ти, то ще я гътне без проблеми-с протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 4 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
И що са глупости? Така ли пише в календара? Щото според мен са си напълно верни. Това са лесно проверими факти. И северния паток 2 и пропагандата и самите вие пускахте клипчета как крайни лево-десни *** обичат Путин и Щалинград...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
към глупостите в статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Kъм кого да проявя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
да...егати ужаса...http://***.tradingeconomics.com/russia/gold-reservesТолкова им е зле, че гледай какво става...сигурно е решил вместо да лази да си накупи злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
ти малко критичност да проявиш???Ей така-за разнообразие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
то той за това и така си замълча...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 7 rate down comment 8
misanthrope
преди 7 години
С две думи, Путин се опитва да ги работи точно както при нас с разни ПУТоци и ПАТоци, с крайно левите и крайно десните ***.и. абе КГБйски подходи + наполеонов синдром.Иначе... мисля че наблюдаваме една геополитическа супернова- а именно, превръщането на могъщата Русия в черна дупка, в следствие на изчерпване на горивото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 15
soze
преди 7 години
русия няма дълг... няма и да има скоро. В последно време малкият мук се опитва и лази на колене пред западни банки за малко кредит, ама никой не му го отпуска... За да ти дадат кредит се иска доверие. Иначе лихвите са други, а понякога и не ти дават. Западните санкции много добре си вършат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 11 rate down comment 6
soze
преди 7 години
не веднъж и два пъти руската политика е опитвала да намери почва в Германия, но не е успявала, защото Германия е Германия. Ако бяха крепостници или болшевишки въшки, германците нямаше да са това, което са са днес. Това много добре го знаят и руснаците в Германия, които са наясно с разликите и затова са Германия, а не в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още