IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Should I Stay Or Should I Go*

В или извън ЕС е по-добре за Великобритания?

15:56 | 23.05.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За пореден път британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че Великобритания ще затъне в "собственоръчно предизвикана" рецесия, ако гласува за напускане на Европейския съюз на референдума на 23 юни, предаде AFP.  По думите му изборът да се напусне 28-членния съюз ще бъде "саморазрушителна опция" за Великобритания.

Камерън каза това, след като британското министерство на финансите публикува анализ, предупреждаващ за продължителна рецесия и очаквана загуба на до 820 000 работни места, ако гласоподавателите гласуват за излизане от Eвропейския съюз. Според анализа напускането на ЕС ще доведе до спад на цените на жилищата с 10 до 18 процента и ще предизвика необходимост от повече държавни заеми.

Според документа средните седмичните разходи за храни и напитки на едно семейство ще се повишат с 3 процента или 120 британски лири (174,06 долара) годишно, а разходите за дрехи и обувки ще нараснат с 5 процента или 100 британски лири годишно.  

Подкрепящите излизането на Великобритания от ЕС обаче оспорват анализа, заявявайки, че протекционистката политика на ЕС вдига цените. 

Досега в по-голямата си част дебатите за или против излизането на Острова бяха обвързани с икономиката и мигарцията, пише в свой анализ The Economist. Но още през февруари, когато Камерън насрочи референдума за лятото, той спомена нов фактор, заявявайки, членството в ЕС е направило Великобритания по-сигурна страна. Наскоро премиерът заяви, че Brexit може да увеличи шансовете за конфликт, добавяйки, че всеки път, когато Великобритания е обръщала гръб на Европа, после е съжалявала.

През последните 25 години Европа създаде обща външна политика и обща политика в областта на сигурността. Примерите са доста – общият отговор на ядрените амбиции на Иран, санкциите срещу Русия. Допитванията сега показват, че повечето избиратели подкрепят подобно сътрудничество.

Сър Саймън Фрейсър, който е бивш шеф на Форин Офис, смята, че евентуален Brexit ще свие възможностите на Лондон да играе сериозна роля в света. Според някои пък дори мястото на Великобритания в Съвета за сигурност на ООН може да бъде поставено под въпрос.

Привържениците на излизането обаче отхвърлят тези опасения. Те настояват, че НАТО е от значение, а освен това за разузнаването според тях ключов е т. нар. инструмент „Пет очи“, в който влизат  Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Според тях при Brexit ще бъде доста лесно да се дублира такова сътрудничество и с ЕС. И не на последно място – те са на мнение, че ЕС е вреден, защото Съдът на ЕС може да се произнася и по дела в областта на сигурността.

*Should I Stay or Should I Go - „Да остана ли или да си тръгна“ - песен на британската пънк рок банда Clash от 1981 г. 

Всичко по темата Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
сигурен съм, че на гласуването /ако се стигне до такова/ ще дойдат множество писма "от вън" в последния момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
сигурен съм, че на гласуването /ако се стигне до такова/ ще дойдат множество писма "от вън" в последния момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Няма да стане - резултатите ще бъдат фалшифицирани, точно като в Шотландия преди година, както и в Австрия вчера UK няма да напусне ЕС, защото това е в силен разрез с интересите на САЩ, които се нуждаят от UK и Германия за да си прокарват олигофренската политика на унищожаване на бялата раса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
Alx
преди 7 години
Независимо че ще има големи сътресения, и дори ще ми докара лични главоболия ми се иска да видя как Англия напуска, защото това ще бъде една добра плесница за старата чанта Меркел. Освен това "заспала" Европа има нужд от едно добро разтърсване и реформиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Британците от десетилетия разиграват картата че са самодостатъчни и уникални. Надявам се най-после и да го практикуват малко, след което останалите държави-членки на ЕС един ден ще разгледат молбата им за членство, съобразно изпълнението на евро-критериите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
"...всеки път, когато Великобритания е обръщала гръб на Европа, после е съжалявала." С тия мантри Камерън определено преиграва . Европа без Англия пак ще си бъде Европа, а пък Англия да се спасява както иска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още