IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще тества нов метод за проследяване на пътнически самолети

Какви уроци научиха спасителните екипи от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines

16:06 | 01.03.15 г.
Австралия ще тества нов метод за проследяване на пътнически самолети

Австралия, съвместно с Малайзия и Индонезия, ще тества нов метод за проследяване на пътнически самолети, по време на прелитането им над океани. Целта е при инцидент машините да бъдат по-лесно откривани, съобщава онлайн изданието My Foxal.

Тестовете идват продължаващото близо година издирване на самолет на Malaysia Airlines, който изчезна при извършване на полет между Куала Лумпур и Пекин. Самолетът изчезна от радарите на 8 март 2014 година и оттогава няма и следа от него. На борда на самолета пътуваха 239 души.

Новият метод ще позволи самолетите да бъдат засичани на всеки 15 минути, а не както досега – на 30 или 40 минути. За целта ще бъде използвана технологията за определяне на позицията, с която разполагат 90% от самолетите, които летят на по далечните дестинации. Новият метод за засичане просто ще увеличи броя на автоматичните доклади, които ще позволят на наземния контрол по-добре да следи самолетите.

Изчезването на полет 370 на малайзийската компания и продължителното му издирване се оказа от полза за учените в региона, писа по-рано днес и CTV News.

В издирването на машината е била изготвена нова карта на дъното на океана края бреговете на Австралия. Предишната се основаваше на сателитни данни и даваше само предполагаемата дълбочина.Сега с помощта на сонарите, използвани от търсещите екипи, са открити непознати подводни планини и подводни образувания.

Новата карта ще помогне за по-доброто прогнозиране за зараждането на цунами и за изготвянето на прогнози за времето, коментират още учените.

Наученото от продължаващата почти година операция за издирването на самолета ще помогне при организирането на спасителни операции, допълват още анализаторите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още