IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданство срещу инвестиция

Черна гора и Доминикана са сред страните, които са намерили нетрадиционен начин да привлекат чуждестранни инвестиции

15:11 | 11.08.10 г. 1
Правителството на страната очаква скоро да напълни пристанищата и градчетата си със заможни чужденци. Снимка: TivatMontenegro
Правителството на страната очаква скоро да напълни пристанищата и градчетата си със заможни чужденци. Снимка: TivatMontenegro

Инвестиция в размер на 500 хил. евро в Черна гора – това е цената за гражданство в страната кандидат-членка на Европейския съюз, срещу която правителството ще ви посрещне – не с хляб и сол, но със сигурност с паспорт и като истински гражданин на балканската република.

„Ясно установените критерии от страна на правителството на Черна гора ще осигурят правната сигурност при придобиване на гражданство в страната“, обяви правителството на 9 август на сайта си, съобщава Ройтерс.

„Всички кандидати ще бъдат проверени съгласно стриктните международни стандарти“, обясняват още държавниците.

През март тази година Черна гора обяви, че предлага гражданство на министър председателя на Тайланд – Таксин Шинаватра, който е осъден за корупция в родната си страна.

Редица страни предлагат „икономическо“ гражданство срещу определена цена. Карибската островна страна Доминикана предлага паспорт на всеки, който е готов да инвестира в страната 75 хил. долара.

Не е чудно и защо в Черна гора напоследък могат да бъдат видени все повече известни и богати хора. Както неотдавна съобщи местният вестник Побиеда, десетина световно известни милиардери, в това число Еди Джордан, бившият мажоритарен собственик на Формула 1, както и футболистът от „Манчестър Юнайтед“ Неманя Вадич, вече акостират с яхтите си на пристанището в Тиват и се настаняват в новозакупените си луксозни апартаменти в курортното градче.

Най-слабо населената страна на балканския полуостров – Черна гора, в която живеят близо 670 хиляди души, пострада сериозно заради икономическата криза, която се разрази по света през 2008 г. Набирането на чуждестранни инвестиции се оказва приоритетна задача за правителството на държавата.

„Реализацията на тази програма ще привлече известни чуждестранни инвеститори, фирмен и индивидуален капитал в Черна гора, което ще допринесе за позитивния имидж на страната ни на световната икономическа карта“, се казва още на сайта на правителството.

Независимо че Черна гора е на години разстояние от членството си в ЕС, един ден гражданите на страната ще могат да се възползват напълно от правата, които ще им дава гражданството. Вероятно именно на това разчитат държавниците – погледнато като инвестиция с бъдеща възвръщаемост гражданството ще позволи на притежателите му да се възползват от всички привилегии и облаги и ще бъде билет за свободно пътуване из повечето страни от Съюза.

„Мисля, че е спорен въпросът дали е достатъчно просто да инвестираш сумата от 500 хил. евро, за да получиш гражданство“, казва Стефан Майер, член на германския парламент и говорител на вътрешните работи и правната политика на коалиционния партньор Християнсоциалния съюз пред Ройтерс.

„Всеки, който иска да плати тази сума обаче, ще може да пътува до Германия или друга страна в ЕС без виза, стига да не е извършил някакво престъпление“, допълва Майер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 13 години
готов съм да се откажа дори от българското си гражданство и да инвестирам в черна гора или доминикана срещу тяхно... така се прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още