IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Иванов: Круиз индустрията е най-динамично развиващият се сектор в туризма

Очакванията са 2011 да бъде поредната рекордна година в историята на круиз индустрията

07:46 | 21.03.11 г.
<p>Илиян Иванов. <i>Снимка: Личен архив</i></p>

Илиян Иванов. Снимка: Личен архив

2011 ще бъде рекордна година по брой пасажери не само у нас, но и в световен мащаб, каза председателят на Българското круиз общество Илиян Иванов.

Въпреки движенията в цените на петрола на световните пазари и ефектите от затихващата вече финансова криза в България тази година ще има двоен ръст на хората, които ще изберат круиза за почивка, спрямо броя им през 2010. Според количеството на резервациите и данните на агенциите между 2 000 и 3 000 българи ще плават на круизен кораб през 2011 г.

Общият брой на круиз пасажерите по света тази година ще е 16 млн., спрямо 15 млн. от миналата година. Най-бързо развиващият се пазар е европейският, а ръстът само за една година на нашия континент надхвърля 12% до 5 млн. пасажери.

В Европа оперират общо 45 круиз линии с общо 124 кораба (морски и речни). Повишената конкуренция води, от една страна, до по-ниски и достъпни цени (макар че тази година едва ли ще има толкова атрактивни оферти както през 2009 и 2010 година), а от друга - до доволни гости. Това показва и статистиката: 23% ръст на европейския пазар за последните 3 години.

През последните години по вода бяха пуснати много на брой и модерни кораби, имаше огромна диверсификация на различни маршрути, портове, качеството на услугата се повиши. Хората започнаха да си дават сметка, че нещата, които получават на борда на един кораб, са несравними като качество и цена спрямо онова, което е на сушата в един туристически комплекс например. Изключение правят ултралуксозните хотелски комплекси, но при тях цената пък е доста висока, казва председателят на Българското круиз общество.

У нас масово предпочитаният продукт са стандартните круизи. Има и хора, които избират по-ниската цена на бюджетния сегмент. Разликата в цената е в рамките на 150 евро за седмица, но нещата, които се получават, са коренно различни, защото корабите в бюджетния сегмент са стари, построени през 70-те и 80-те години. Те са поддържани, но нямат нищо общо със съвременните съдове, които се пускат по вода.

Сред водещите дестинации за европейските туристи за 2011 година са европейските реки, Средиземно море, острови в Гърция и Турция, Карибски острови и Източно Мексико и Южна Америка. За седемдневен круиз в Средиземно море, втората най-често предпочитана дестинация, във вътрешна каюта с полети и трансфери между летище - круиз терминал, медицински застраховки, нощувка в хотел, ако се налага, цената е от 900 до 1 000 евро. В тази сума се включват и храната, забавленията на борда, басейни, джакузита, дискотеки, въобще всичко, което може да посетите на борда и да се забавлявате.

Въпреки перспективите в бранша у нас единствената компания, която е корабособственик и организира речни круизи, е Дунав Турс АД. Що се отнася до морските круизи обаче, определено в скоро време няма да има българска круизна компания корабособственик. Няма и смисъл да се създава, смята Илиян Иванов. Просто защото страната ни не е достатъчно голям и развит пазар, че да осигури пътници за тръгващи всяка седмица круизни кораби.

Оказва се, че за направата на едно пристанище базово (от което да тръгват круизни кораби), е нужно не само пристанът, но и самата страна да отговаря на редица критерии. На основно място това са икономическата и политическата стабилност на държавата, наличието на изградени модерни круиз терминали, които да захранват кораба с всичките необходими продукти и техника, добра логистика и сериозни инвестиции.

От неправителствената организация, която има за цел да информира потребителите за възможностите, които им предлага ваканцията на кораб, използваха случая и да напомнят за проблемите, които възникнаха миналата година с привидно по-ниските цени на американски туроператори.  "По-евтин круиз може да ви излезе не само по-скъп впоследствие, но и да ви принуди да купите още веднъж пътуването, което сте планирали. Затова по-добре използвайте българските туроператори", каза Илиан Иванов. 

Круизът е добър вариант за почивка, ако искате да посетите повече страни и градове за по-малко време, но ви налага да пътувате с голям брой пътници. Ако не сте почитател на масовия туризъм, искате да плавате по вода, но държите да почивате с приятелите или семейството си, а не с още 2 000 непознати, тогава може да се замислите за наемане на яхта в някоя от южните ни съседки например. У нас на българското Черноморие тази услуга все още не е масово предлагана, липсват условия за отдаване на съдове под наем, а и местата, на които можете да отплавате за седмица в Черно море не са толкова много, както островите около Турция или Гърция.

Когато се каже "яхта" всеки си мисли, че става дума за милиони. Истината е, че цената за 7-8-местна яхта за седмица на човек излиза 500 евро – сума, която едва ли ще ви стигне, ако решите да отседнете в хотел на българското Черноморие, казва Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още