IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия залага на голф туризма

Премиерът Джон Кий иска да привлече богатите туристи, за да даде тласък на местната икономика

17:57 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новозеландският премиер Джон Кий заяви, че ще използва голф игрищата в страната, за да привлече богатите туристи и да насърчи икономическия растеж, пише Bloomberg.

"Голфът е едно от нещата, които използваме, за да увеличим приходите от туризъм“, коментира Кий по време на интервю в Давос. „Заради красотата и качеството на голф игрищата в Нова Зеландия, ние ги използваме, за да привлечем тези, които са мобилни, интересуват се от пътувания и играят голф на различни места по света“.

Игрища като Cape Kidnappers на източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия, проектирани от Том Доук и основани от американския милионер Джулиан Робъртсън, печелят международно признание. През 2007 г. Cape Kidnappers е класирано като едно от десетте най-добри игрища за голф извън САЩ от списание Golf Digest.

Кий е запален голф играч, който миналата година игра срещу американския президент Барак Обама в Хавай. Новозеландският премиер твърди, че иска да насърчи приходите от туризма, залагайки на по-богатите посетители на страната.

През миналата година туризмът донесе 7,1% от БВП на Нова Зеландия. Това е с 10% по-малко спрямо резултатите отпреди десетилетие.

Новите целеви пазари включват Бразилия и Индия, твърди Кий.

"Не става дума само да доведем още един милион души в Нова Зеландия, а за размера на средствата, които те ще похарчат тук“, посочва той. „Това, което искам, е да идват хора от повече различни страни“.

Въпреки че спадът в новозеландския долар може да помогне за привличането на туристи, Кий твърди, че силата на валутата през последните години е била „много добра“ за страната.

По думите му инфлацията е останали ниска, а потребителите са имали по-добър достъп до вносни стоки, докато местните компании са използвали това за преструктурирането на своите капиталови проекти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още