IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С безмитен рай Китай иска да върне потребителите на луксозни стоки у дома

Правителствените инициативи включват отварянето на 19 безмитни магазина в цялата страна

13:45 | 30.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Усилията на Китай да засили местното потребление, да стимулира вътрешния туризъм и да запази в границите си гражданите, които се стичат към Милано и Сеул, достигат кулминацията си със създаването на безмитен рай на южния остров Хайнан. С него страната се надява, че ще задоволи жаждата за лукс на китайците, коментира Ройтерс.

Компании, като собственикът на най-големия безмитен търговски център в света – China International Travel Service (CITS), вече се възползват от облекчаването на безмитните ограничения на разходите от февруари, като HNA Group отбелязва ръст на продажбите от 160%.

Правителствените инициативи, включително отварянето на още 19 безмитни магазина в цялата страна, идват, след като продажбите на най-различни луксозни стоки от лавиците на безмитните центрове се понижиха с 2% през миналата година. Пазарните наблюдатели отдават спада на кампания срещу демонстрирането на заможното положение на публични лица, както и на забавяне на икономическия растеж.

Китайците купуват близо 80% от луксозните си стоки от чужбина в градове като Париж, Лондон и Токио, сочат оценки на Bain Consultancy.

„Дали става въпрос за Burberry или Richemont много брандове в пространството отбелязват, че бъдещото на луксозното търсене ще бъде свързано с китайците, и то все повече у дома“, казва анализаторът на HSBC Ъруан Рамбург в Хонконг.

В Хайнан, който е по-близко до Ханой отколкото до Пекин, безмитните магазини, предлагащи продукти на цени с около 30% по-ниски отколкото на континента, оперират от 2011 г. съгласно пробна програма, която цели да развие острова като туристическа дестинация.

Първоначално потребителите можеха да купуват безмитни стоки за до 8000 юана (1220 долара) два пъти годишно. От 1 февруари насам те могат да правят покупки по всяко време на годината, но общата сума не може да надвишава 16 000 юана. В същото време магазините могат да продават и стоки онлайн, които да бъдат получавани от летищата.

В островния град Саня държавната CITS отвори първия си безмитен търговски център в страната през 2014 г. Осветената сграда във формата на цвете е с размера на девет футболни полета и е изпълнена с магазини на над 300 марки, включително Burberry и Richemont.

Островът е с мек климат и има над 60 плажа, които привличат строителните предприемачи, създaващи луксозни курорти по крайбрежието. В Саня, който е три пъти по-голям от Сингапур, има над 1000 хотела като предстои да бъдат отворeни още 30 през следващите години.

Плановете за острова и града включват дълбоководно пристанище, огромен стадион, писта за състезания с мотори, както и изкуствени острови, подобни на Палмовите острови в Дубай – всичко, за да се привлекат китайците обратно у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още