IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов подкрепи българите в чужбина, защитаващи изборните си права

Управляващите имат два хода – президентско вето или внасянето на нови промени в Изборния кодекс, смята омбудсманът

14:30 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов е подкрепил българите в чужбина, които настояват да бъдат върнати старите изборни правила, съобщи БНР. По-рано днес той се срещна със сънародниците ни, живеещи извън България, и обсъди промените в Изборния кодекс.

„Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани извън страната да имат равни избирателни права с българските граждани в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив“, каза Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, който живее във Франция.

Той уточни, че при последните избори в чужбина са гласували 145 хил. български граждани. Над 80 на сто от тях са подали своя вот извън дипломатически и консулски представителства, уточни още той.

Разговорите между премиера и българите, живеещи в чужбина, се водят с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова, допълва БТА. Пред журналисти тя коментира, че на срещата е имало пълно разбиране от страна на Борисов, че исканията на българите в чужбина са справедливи.

С последните промени в Избирателния кодекс се отнемат права, като например автоматичното откриване на секции в чужбина, което стимулира гласуването на българите и дава възможност повече хора да упражнят правото си на глас, обясни още омбудсманът.

Според нея сега правителството има две възможности от правно-техническа и законодателна гледна точка - президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени, или ново законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на тези текстове, които ограничават правата на българите в чужбина.

Манолова ще организира и среща между лидерите на Патриотичния фронт и българи, живеещи в чужбина по-късно днес. Политическата формация е автор на част от промените, които ограничават гласуването в чужбина и е част от управляващото мнозинство в момента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още