IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България преговаря за вноса на азербайджански газ през Турция

При този вариант страната ни ще получи газ по-рано от предвиденото през 2019 година

12:37 | 30.09.14 г. 2
България преговаря за вноса на азербайджански газ през Турция

България планира да осъществи доставките на газ от Азербайджан още преди реализацията на Трансадриатическия газопровод (ТАР) чрез газопреносната мрежа на Турция и Гърция и след това през съществуващите станции на българо-гръцката граница.

По този начин страната ще може да получи азербайджански газ по-рано от предвиденото през 2019 година. Очакванията са, че доставките могат да бъдат осъществени до 2017 година. Това съобщава руското издание „Независимая газета“ като се позовава на информация на азербайджански медии.

София отдавна води преговори с Баку за сътрудничество в сферата на енергетиката, в това число и за доставка на природен газ. По този начин страната ще успее да диверсифицира източниците на суровината, отчита още руското издание. България получава почти 90% от потребявания природен газ в страната от Русия и през газопреносната мрежа на Украйна.

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев беше на посещение в Азербайджан преди броени дни, където присъства на официалната церемония за началото на реализацията на Южния газов коридор.

По време на проведените срещи на българската делегация в страната стана ясно желанието на азербайджанската газова компания SOCAR да участва в проекта за разширяване на газохранилището в Чирен. Беше подписано и писмо за намерения за началото на технико-икономически обосновки за доставките на газ от Азербайджан през съществуващата връзка между България и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
А за цената с която Плювнелиев ще натовари българските потребители за да угоди на американските си господари някак си срамежливо се премълчава. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
2017 година вече е напълно конкурентна като срок с Южен поток. Колкото по бързо си диверзифицираме доставките на природен газ, толкова по добре ще е за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още