IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК спря обществена поръчка за линейките на Спешна помощ

Антимонополният орган откри три нарушения в обявения от здравното министерство търг

10:18 | 19.03.14 г. 2
КЗК спря обществена поръчка за линейките на Спешна помощ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решение на здравното министерство да възложи обществена поръчка за Спешната помощ. Поръчката е с предмет осигуряване на комуникационна свързаност и поддръжка на системата за проследяване на реанимобилите, съобщават от комисията.

Припомняме, че през февруари около този търг възникна конфликт между депутати от ГЕРБ и управляващите. Бившият здравен министър Десислава Атанасов съобщи, че министър Таня Андреева е обявила "скандална обществена поръчка" за изграждане на интегрирана информационна система в центровете за спешна помощ за 6,5 млн. лв. Според Атанасова в приетата от кабинета "Орешарски" здравна стратегия изрично пише, че такава система има и работи и в момента.

Министърът на здравеопазването от своя страна отговори, че ще съди за клевета  предшественичката си. Таня Андреева коментира тогава, че обществената поръчка е само за поддръжка, а не за изграждане на системата.

КЗК счита, че в предмета на обжалваната поръчка са включени различни по вид дейности, които могат да бъдат предмет на самостоятелни процедури за възлагане на обществени поръчки. Обединяването на необвързани функционално и несъвместими стопански дейности в рамките на един търг създава необосновани ограничения пред потенциалните участници, тъй като на практика възложителят ограничава участието само до такива, които представляват обединения, но не и самостоятелни дружества, твърди комисията.

За несъобразено с правилата на Закона за обществените поръчки КЗК приема условието участниците да имат най-високо ниво на партньорство с производителя на комуникационното оборудване. Това изискване според Комисията спира необосновано участието в търга, тъй като потенциални изпълнители с опит и с квалифициран персонал няма да имат възможност да участват в процедурата само поради факта, че не разполагат с документ, удостоверяващ най-високо ниво на партньорство с производителя.

Освен това КЗК констатира, че методиката за определяне на техническата оценка е прекалено обща, неясна и дава възможност за субективна оценка. В методиката възложителят не е дал ясни и точни указания за определяне на оценката по всеки показател, уточняват от Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
konstanca
преди 10 години
Радвам се, че Десислава Атанасова се намеси и предотврати поредната далавера, която можеше да се случи, дори да има дело срещу нея от Андреева бившата здравна министърка ще го спечели, защото тезата и е вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
andrei98
преди 10 години
Спомням си скандала между Андреева и Атанасова и бившата здравна министърка, според мен, беше права в изказването си, Атанасова е най-добрия здравен министър в историята на България, вършеше си качествено задълженията, надали отново някога ще попаднем отново на такъв министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още