IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Миланов: Бюджетът на НЗОК ще трябва да се актуализира

Новата методика за болниците буквално обрича пациентите, смята завеждащият централна реанимация в "Пирогов”

14:25 | 28.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Миланов: Бюджетът на НЗОК ще трябва да се актуализира

Лекарите и пациентите нямат различия в целите си, но това от Българския лекарски съюц не го разбират. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Милан Миланов, завеждащ централна реанимация в "Пирогов”.

"В понеделник имаме медицински съвет на болниците и ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите”, разказа проф. Миланов. По думите му от БЛС са водили тайно преговори с НЗОК в продължение на месеци и са се съгласили на "убийствено престъпна методика на разплащане”.

"Те са виновни, че доведоха нещата до ситуацията, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките”, коментира той. 

По думите на проф. Миланов лекарите и пациентите са сиамски близнаци, тъй като новата методика ще удари и двете страни. "Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите”, добави той.

"Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджета”, коментира проф. Миланов. "Бюджетът на НЗОК е лош и през август или през септември ще се наложи актуализация”, убеден е той.

Д-р Емил Райнов от БСП прогнозира, че отново най-потърпевши ще са пациентите. "За първи път касата закова бюджетите. С ограничението да се използват 80% от бюджетите болниците ще работят до 22-23 число от месеца и пациентът ще трябва да търси къде има болница, в която да може бъде обслужен”, допълни той.

Още български новини от Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Не може да лимитираш бюджет без да си дал решение за мед. дейност която ще трябва да бъде намалена.Не може да дърпаш шалтера , а някой друг да носи отговорност .Казано с две думи - няма действащи пакети , правила , стандарти за листи на чакащи - не трябва да има лимитиране на бюджетите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още