IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрегнатият ден на Тим Кук в Париж

Директорът на Apple се срещна с френския президент Еманюел Макрон и посети офиси на поддоставчици

11:09 | 10.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Париж американският мениджър е посетил и фабриката на доставчика на Apple Eldim. <em>Снимка: Twitter</em></p>

В Париж американският мениджър е посетил и фабриката на доставчика на Apple Eldim. Снимка: Twitter

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. Тим Кук се срещна в понеделник с френския президент Еманюел Макрон в Париж и според френските власти той не е отхвърлил исканията на френския държавен глава и европейските му съюзници за промяна в данъчните правила за региона, с които да се накарат технологичните гиганти да плащат повече данъци, предава Bloomberg.

Двамата са се срещнали във френския президентски дворец по искане на Кук.

Макрон ръководи усилията на група държави - Германия, Италия и Испания, които търсят начин да запълнят европейските законови вратички, които позволяват на някои компании да намалят данъците, които плащат, като генерират печалби в юрисдикции като Ирландия или Холандия. От пресцентъра на Макрон поясняват, че двамата не са обсъждали минали данъчни спорове, но Кук е приел, че фискалните закони в световен мащаб се насочват към това, че компаниите трябва да плащат данък там, където всъщност печелят пари.

Двамата са засегнали и темата за образованието, предава iPhoneaddict.fr. През миналата година Apple стартира инициативата „Everyone Can Code“, при която в училищата се преподава програмиране от ранна възраст. Сега американският концерн възнамерява да разшири инициативата си „Everyone Can Code“ и във Франция, като Кук е обсъдил тази възможност с Макрон и представители на образователното министерство. 

Освен това двамата са говорили за френските доставчици. Apple възнамерявала да интензивира бизнес контактите си и при бъдещите си продукти да залага повече и на Франция. Освен това компанията има намерение да инвестира в „Station F“ - парижки инкубатор за стартъпи. Концернът от Купертино възнамерявал да подпомага преди всичко разработчиците на нови приложения. В Париж американският мениджър е посетил и фабриката на доставчика на Apple Eldim, както и военен паметник в Нормандия и офисите на разработчици като My Little Paris и CoachGuitar.

Представители на Apple в Париж не са отговорили незабавно на исканията за коментар. Кук също така се е срещнал с френски оператори и разработчици на компанията по време на посещението си във Франция.

Въпреки че си изгражда имидж на любител на технологичните компании и въпреки неколкократно изявеното си желание да превърне Франция в "стартъп нация", Макрон и неговите министри все по-често адресират въпроса, че компании като Apple, Google на Alphabet, Facebook, Amazon.com и Airbnb трябвало да променят начина си на действие.

През миналата седмица в Талин, Естония, по време на срещата на върха на Европейския съюз Макрон заяви, че интернет гигантите не допринасят за общото благо.

Междувременно през миналата седмица онлайн търговецът на дребно Amazon.com бе подканен от Европейската комисия да плати 250 млн. евро плюс лихви за неизплатени данъци в Люксембург, като с това се превърна в поредния американски технологичен концерн, който не е спазвал правилата на блока за държавните субсидии. Органът на ЕС заяви също така, че съди Ирландия за това, че не е успяла да си възвърне нито един цент от наложената през миналата година рекордна глоба от 13 млрд. евро на Apple.

Срещата в понеделник беше първата среща на Макрон като президент с главния изпълнителен директор на Apple. Френските власти заявиха, че също така двамата са обсъждали изменението на климата, образованието и френските икономически реформи. След като стана президент през май, Макрон вече се срещна с ръководителите на такива компании, като Alibaba Group Holding Ltd., Google, Facebook Inc. и Cisco Systems Inc.

Тим Кук бе във Франция и в началото на годината, когато се срещна в Apple Stores със служители и клиенти. Тогава той даде пространни интервюта по различни теми, като изкуствения интелект, разширената реалност, данъци и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още