IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната битка на Ericsson и Apple се разгорещява

Apple отказа предложението съдът да определи какви да бъдат справедливите условия по лицензирането

16:02 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шведският производител на мрежово оборудване Ericsson съди Apple за нарушаване на патенти, след като Apple отказа предложението съдът да определи какви да бъдат справедливите условия на лицензирането, предава Ройтерс. 

Ericsson заяви, че е подала жалба до Комисията за международна търговия в САЩ срещу Apple и твърди, че американската компания нарушава 41 нейни патента, които са от съществено значение за 2G и 4G/LTE стандартите и от решаващо значение за много аспекти от устройствата на Apple. 

От Ericsson обявиха, че американският технологичен гигант е отхвърлил лицензионното им споразумение и отказал предложение съд да определи справедливите условия по лицензиране. В тази връзка от Ericsson са завели две жалби до Комисията за международна търговия в САЩ, както и 7 жалби в Районния съд в Тексас. В тях се настоява за обезщетение, спиране на продажбите на iPhone в САЩ и съдебно разпореждане, което е „критично за много други аспекти на продуктите на Apple”.

Густав Брисмарк, ръководител патентни стратегии в Ericsson, заяви пред Ройтерс, че предишното лицензионно споразумение на Apple с шведския концерн е изтекло в средата на януари.

Ericsson подаде жалба срещу Apple още тогава заради плащания за лицензи. Ходът беше в отговор на дело, заведено от производителя на iPhone. Apple се обърна към съда на 12-и януари, посочвайки, че патентите за безжичната LTE технология не са от съществено значение за стандартите в индустрията и Ericsson настоява за прекалено големи задължения.

Ако Ericsson спечели делото, американската фирма ще трябва да плаща между 250 и 750 млн. долара годишно, твърдят анализатори.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още