IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли гърците да си платят сметката?

Не всички в южната ни съседка са се облагодетелствали през годините от френско-германския финансов гръб, пише Кузман Илиев

17:27 | 28.04.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли гърците да си платят сметката?

Днес Гърция се е превърнала в икономическа изкупителна жертва номер едно  –  едва ли не брашнен чувал, който се тупа и претупва със зверска обществена сила. Стигматизирана и оплювана от икономисти, политици и граждани не само в Европа, но и глобално.

Стратосферен публичен дълг от 190% спрямо БВП, колабираща финансова система, огромна бюрокрация и тежка корупция са само някои от икономическите характеристики на южната ни съседка.

Първо, не всички гърците са яли „кифтетата” и пили от узакито на чужд френско-германския финансов гръб.

Външните задължения на правителството са изхарчени за текущи разходи в полза на а) близки на гръцкото правителство фирми, получили раздути обществени поръчки или субсидии; б) конкретни получатели на щедри социални помощи и пенсии; в) политиците и бюрократи директно на държавна хранилка. Това са нетните бенефициенти на „социалната държава майка”.

Други гърци обаче, които днес трябва да са „нетните” платци на сметката, не са попадали в споменатите групи. Те са лично засегнати от високите данъци, неефективните харчове на политиците в страната, тежка бюрокрация и оттам корупция през последните десетилетия. И тъй като те са отделни хора и не са еквивалент на политическото тяло, по никакви стандарти – нито икономически, нито морални –  не могат да бъдат държани отговорни за политическите действия на правителства им, а джобовете им –  изпразвани от кредитори и институции. Аргументът, че сами са „избрали” политиците си е некоректен. Нито е задължително да е така, нито реално са можели да избегнат „изхода” от действията на мнозинството.

Нещо повече: бизнесът, разполагаемите доходи и икономическият стандарт точно на втората група  –  заради високата данъчно-осурителна тежест, породена от растящите нужди на социалната държава   –  са били относително ударени през цялото време на пира.

Кредиторите   –  вън от светлината на прожекторите

От друга страна онези, които са финансирали гуляя, някак си остават „на завет” от критичния порой, излял се върху страната, а тяхната икономическа и морална роля е едва едва засягана.

От финансово-икономическа гледна точка е интересно, как и защо френски и немски банки и застрахователни компании оценяваха гръцкия публичен дълг с рискова премия близка до немската и пълнеха балансите си с него? Сравними ли са икономиките на Германия и Гърция като генератор на богатство, че да са третирани по сходен начин? Какво да кажем за моделите за оценка на риска/стойността на активите на банки, застрахователи и пенсионни фондове в Европа?

Ако се приеме тезата, че финансовите посредници са подведени от Европейската централна банка (ЕЦБ), която приемаше гръцките дългови книжа за обезпечение при операциите за рефинансиране на търговските банки… И че така ЕЦБ стимулираше търговските банки да купуват още и още гръцки дълг заради „арбитражна печалба”, идваща от разликата в доходността в полза на гръцките книжа за сметка на немски, да речем…

Та ако са подведени финансовите посредници в Европа –  да излязат и да го кажат ясно, а ЕЦБ публично да поеме отговорност, че изкривява пазара и поощрява задлъжняването, риска и погрешните стимули, предизвиквайки балони и финансово-икономически кризи  –  явления, които би следвало да предотвратява.

За какво всъщност е под атака гръцкият модел?

Не е ли той еманацията на социалната държава майка? Завишени пенсии и социални плащания, непродуктивни работни места в държавния сектор, държавни инвестиции, финансирани от зависещите от икономическата реалност частни икономически субекти и пренасочване частни спестявания –  и вътрешни, и външни –   към държавния сектор?

Гърция не е провален социален модел или финансово-икономическо недоразумение, което по една или друга причина се е случило точно на тази държава, на това конкретно стопанство. Гърция е нещо много повече. Тя е лабораторният експеримент на модела на „социалната държава” изобщо, доведен до логическия му край, настъпил относително бързо поради по-скромна икономическа сила на страната и липсата на реален капитал в сравнение с едни САЩ, Япония, Великобритания, Италия, Франция, Германия, да речем.

Средните нива на публичен дълг в ЕС спрямо БВП вървят към 100-те процента, в Япония 240%, Италия  –  140%, а скритите дългове на социалната система на Германия са над 300% от БВП. Докато са трупали капитал и спестявания, с които са финансирали растежа си, тези общества са имали нищожни или никакви данъци. Били са кредитори, а не длъжници.

Разходите на правителствата спрямо размера на националните икономики също нарастват поголовно в последните десетилетия, а оттам и зависимостта от правителственото разпределени на баницата, наричано „фашизъм”, когато е явно и „корупция”, когато е прикрито.

Ясно тези процеси се виждат, например, в САЩ или Франция при сливането на бизнес с държава. Очевадно те са в Русия и България, например.

Разлика между Гърция и изредените развити икономики има само по степен, не и по същество.

Развитите страни са далеч от благоразумието, а централните им банки продължават да изкупуват дълговете на правителствата им или т. нар. „монетизиране”  – предоставяне в действителност на празен чек на правителството и отменяйки нуждата от болезнено вдигане на данъци или търсене на средства от пазарите.

И така, ако другите страни в ЕС нямат проблем с модела на Социалната държава и ефектите от нея; ако го налагат и защитават; ако самите те са зле дори по-показателни, които са ключови при атаката срещу Гърция… Как и за какво и с какви очи и критикуват Гръцкия модел? На какво основание?

В случая с еврозоната, ако се следва последователно логиката дотук и вземем предвид, че ЕЦБ и Драги изсипва 1 трлн. евро в публичен и частен дълг, без да се притеснява за натиска върху стойността на еврото, че и дори желаят спада му.

При това положение, логически, икономически и морално, Гърция би трябвало да получи всички средства, от които има нужда, напечатани от ЕЦБ. Току виж мечтаната инфлация в Еврозоната стане факт.

Количествените улеснения, извършвани почти навсякъде, не са друго освен финансиране на правителството от централната банка. Самото има наличие доказва, че стабилността на евро, долар, йена не е приоритет на централните банкери по света.

Честните варианти

Те са два: Гърция да получи всичките ѝ нужни средства, за да бъде образцова социална държава или да ѝ бъде опростен дългът ѝ, а загубите да се понесат от кредиторите, които в по-голямата си част вече са квази публичните ЕЦБ и МВФ, които зависят от правителствата за рекапитализирането си.

А при проблем за ЕЦБ и МВФ, правителствата ще вземат дълг, финансиран от… печатарската преса на ЕЦБ, която ще купи новите тези нови правителствени дългове! Кръгът е затворен, но адски.

Заключение

Европа се декапитализира с всеки ден, а дълговете нарастват с бързи темпове, защото ЕЦБ ги финансира, изкупувайки и нетни, и брутни емисии на държавни ценни книжа на страните от еврозоната.

Изобилната ликвидност има ефект в посока надолу върху цялата лихвена крива в еврозоната, както върху куп външни играчи, какъвто е и случаят на България. Това е и причината родното правителство да трупа дълг рекордно евтино. Странно и жалко, но за някои това действително е една „страхотна” новина. А в контекста на социалната държава, каквато България се тупа в гърдите и иска да,   е напълно логично.

За честните привърженици на Социалната държава обаче, Гърция не може да е проблем. За да бъде критикувана гръцката държава на икономическа основа  – първо следва да се анализира, оспори, обори моделът на Социалната държава. Модел, за който Гърция е само перфектна илюстрация и чиста проба „лабораторен социален експеримент”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Като цяло добър анализ.Не съм съгласен в частта "Първо, не всички гърците са яли кифтетата и пили от узакито на чужд френско-германския финансов гръб."Всички,всички. Е разбира се не в еднакви размери.Но заплати ,пенсии,бонуси, 13,14 заплата за Велик ден и Коледа в нереално висаки размери.Знам го ,защото имам много приятели гърци от детинство и постоянно контактувам с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Скъпи кюфтета!Чувате ли се!Я направете една сметка, по колко се пада на жител от тоя дълг?И 24 часа дъвчеш, все тая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
master of the seven
преди 8 години
ВСИЧКИ гърци са яли от баницата, не виждам защо авторът на статията решава че някои само са виновни. Давам два примера преди кризата: 1. Шофьор на автобус градски транспорт Атина. Задължени са и получават униформено облекло. ЗАЩОТО носят униформи получават БОНУС ( демек без данъци ) от по... 320 евро на месец ( средна БГ заплата:):) ). Това е от статия в Инвестор. 2. Личен контакт, с пенсиониран старшина от гръцката морска пехота ( не спец части ). след 10г служба е с 2000 ЕВРО пенсия. Почнаха германците да си искат парите и намалиха пенсиите до нормални нива. И понеже 700 евро не му стигат да живее на село, горкият се наложи на 42години да работи като охрана, на корабите в Аденският залив.ама и там му намалиха заплатата от 7,000$ на 5,500$. А охранители на кораби, наемат от БГ и Украйна за 3,000$. Да ама заплатата се плаща от тези които наемат корабите, а много от тях са гърци.... Така че тази статия си е по скоро манипулативна:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 10
Стефчо
преди 8 години
Браво Кузмане ! Гърците не са единствени поели по тоя път, те просто са първите, които ще фалират, но след тях напират още жабари, франсета, португета и т.н., че и чичо ви Сам накрая. Социалната държава и либералната държава са двата западни модела на капитализъм. Първа се оттича в канализацията социалната държава, но и либералната няма да мине метър. В момента най-жизнеспособен модел имаме в източноазиатските режими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
The Big One
преди 8 години
Хе ,ми то и мен да ме крепят великите /ЮКей и ЮСей/ и аз ша си развявам байрака наляво и надясно.Ама ,така тряя - бой по всички закърнели ,алкохолизирали ,деградирали ,проститутоализирали мозъци ,мааа ви *** боклучива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
В края на краищата всички народи са жертви на своето управление , колкото и да не го заслужават . Гърция не е изключение. Както и ние не сме . В началото на статията се говори за корупция и усвояване на средствата от близки на правителството кръгове за неплащащо данъци население , в края , за социална държава на която трябва да се дадат пари за да просперира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
контрол има ама не се спазва максимум 60% дълг от БВП и максимум 3% бюджетен дефицит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 2
Eon
преди 8 години
Това показва само едно - очевидната истина - гърците не трябва да се сърдят на немците и останалите от ЕС. Трябва да се сърдят на собствените си политици. Елементарно и просто е. Но на балканците винаги някой друг им е виновен - и никога те самите. Коя ли друга държава имаше същия манталитет и същите крадливи политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
trendline
преди 8 години
Подкрепям твоята теза. Наистина е въпрос на време. Властта в западния свят се крепеше на средната класа. Дълго време средната класа благоденстваше и нямаше нужда от промени. Алчността и лакомията на 1% от населението ги бута надолу към пропастта и рано или късно ще им се потърси сметка. Като не искат да се разделят с част от богатството си доброволно а то не им е и нужно, ще им се наложи по силовия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Социална държава обаче може да бъде и тази, която не трупа дефицити, а преразпределя голяма част от доходите от по богатите към по бедните!----Напротив, точно това е социална държава ! Колко пъти трябва да казвам, че липсата (в днешно време) на "равномерно разпределение", а наличието на все по-голяма "концентрация", е в дъното на глобалната криза ! Няма ли стремеж към "изглаждане на концентрацията" - нищо няма да се промени и глобалният социален взрив ще бъде факт!На какво се дължи "концентрацията" на материални блага във все по-малко хора? Ами на ограбване на труда на другите, чрез заплащане, неотговарящо на създадената добавена стойност. И точно тук е ролята на социалната държава - като не ще "капиталиста" да преразпределя, държавата да преразпредели! Механизми - много! Ако и държавата не ще да преразпределя - неизбежно идва модела 1917-а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още