IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски данъци за работодатели, осигуряващи служителите в частни фондове?

Предложението е на социалния министър; целта - да имат работодателите стимул да осигуряват допълнително своите служители

11:49 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
По-ниски данъци за работодатели, осигуряващи служителите в частни фондове?

Да се дадат данъчни преференции на работодателите, за да имат стимул допълнително да осигуряват своите служители в частни пенсионни фондове, предлага социалният министър Тотю Младенов.

„Преференциите трябва да бъдат дадени така, както е направено това за родените след 1 януари 1960 г. задължително да се осигуряват в универсални фондове“, каза Младенов пред журналисти, цитиран от БТА. Така по думите му няма да има дискриминация за родените през различни години.

Основната цел на пенсионната реформа е, от една страна, да стабилизираме час по-скоро пенсионната система, а, от друга - да дадем възможност на сегашните и бъдещи поколения да получават адекватни пенсии, заяви Младенов. Той допълни, че за тези, които работят над определен стаж, ще има допълнителни бонуси към пенсиите, а тези, които се пенсионират преди да покрият критериите за 37 години стаж за жените и 40 за мъжете, ще получават пенсии с намален размер.

По думите на Младенов пенсионната реформа не се изразява само в промяна на изискванията за осигурителния стаж. Тя цели да се намалят до минимум случаите на ранно пенсиониране, особено за служителите в МО и МВР.

Предстои затягане на контрола върху инвалидните пенсии като според министър Младенов водещи в това отношение трябва да са комисиите към НОИ, тъй като институтът отпуска тези пенсии.

Затягане на контрола върху събираемостта на осигурителните вноски и разширяване на обхвата на осигурените лица, както и по-високи доходи на хората от труд, за да имат и по-високи пенсии, са сред целите на пенсионната реформа, посочи още министърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още