IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивни изгледи за развитието на онлайн видеорекламата у нас

Докато видеорекламата в интернет се радва на перспективи за ръст, рекламата по мобилни телефони все още трябва да преодолее редица препятствия, преди да навлезе трайно у нас

09:26 | 03.06.10 г.
Позитивни изгледи за развитието на онлайн видеорекламата у нас

Все повече рекламодатели ще залагат на онлайн видеореклама през следващите няколко години, смятат експерти, запитани от Investor.bg. Този формат все още се движи по възходяща крива на ефективност, въпреки че продължава битието си на адаптирана телевизионна реклама, споделиха някои от специалистите в областта.

Разнопосочни са становищата им за развитието на рекламата през последната една година. Според по-голямата част от запитаните има ръст на видеорекламата в интернет през изминалите 12 месеца. Друга част пък са на мнение, че за периода няма съществена промяна в използването на рекламния канал.

По-големият брой на сайтовете, които предлагат подобен тип реклама, е позволил и по-голям брой рекламодатели да я включат в кампаниите си, смята Мартин Попов от агенция Interactive Share. По думите му делът на видеорекламата от съвкупната реклама в интернет е около 1-2% и очаква в следващите две години да достигне 5%.

Като част от целия маркетингов бюджет тя заема константен дял и няма тенденция за промяна в дела й, счита Попов. По думите му все още не се е създало уникално за интернет средата съдържание и онлайн видеорекламите са адаптирани телевизионни реклами, но това не ограничава ефективността им. В момента по-голямата част от интернет видеорекламите са pre-roll – при тях рекламният спот се стартира преди същинското видео.

Според Петя Николова от DeConi онлайн видеорекламата все още се счита за нестандартен формат и като такъв привлича повече внимание и по-чести кликове. Николова посочва обаче, че не може да се даде агрегирана статистика за гледаемостта им, тъй като отделните медийни групи използват различни методи за измерване успеха на рекламите в техните сайтове.

По-различни са наблюденията на Горица Белогушева от ComOn, според която заради икономическата криза рекламодателите са били по-предпазливи в рекламата си изобщо, онлайн също, и са се придържали към познатите им и доказано ефективни формати.

„За щастие последните няколко месеца се наблюдава известно раздвижване и се надявам интересът към онлайн видеорекламата да се повиши видимо до края на годината”, добавя тя.

Реклама на мобилния телефон

За разлика от интернет видеорекламата мобилната реклама е в още по-ранен етап на своето развитие. По думите на Попов рекламата на мобилни телефони все още реално не съществува у нас.

Експертите посочват, че за да има бъдеще подобна концепция в България, първо трябва да бъдат преодолени няколко бариери. От една страна, повече хора трябва да разполагат с мобилни телефони с интернет, а от друга, мобилните оператори трябва да предлагат този интернет на по-ниска цена.

Освен това възлов момент е поискването на съгласие, за да бъде видяна рекламата. Проблемът е, че рекламата се счита за нещо досадно и в повечето случаи такова разрешение няма да бъде дадено от публиката, смята Николова.

Според Попов не се очаква стремглав ръст на мобилната реклама: „Може би в следващите 2-3 години ще има няколко такива кампании, но това няма да формира тенденция”, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още