IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков ще разгледа търговете за земя срещу компенсторни инструменти

На 4 юни бе проведен такъв за 3 800 дка в област Пловдив, като за провеждането му знаеха малцина

09:20 | 10.06.10 г. 4
Симеон Дянков ще разгледа търговете за земя срещу компенсторни инструменти

Ще разгледам случая, не знаех за тези търгове, заяви финансовият министър Симеон Дянков за Investor.bg по повод проведения търг за земеделска земя срещу поименни компенсационни бонове. Търгът за 3 800 дка се състоя на 4 юни 2010 г. и касаеше земи в област Пловдив.

Търгът бе оповестен на 4 май 2010 г. по изключително непрозрачен начин, а именно във вестник „Новините днес” и вестник „Марица”. От Министерството на земеделието и храните не бе изпратено прессъобщение по случая въпреки важността на събитието.

Че се готви нещо си пролича още на 13 април 2010 г., когато имаше необичайно голям оборот с поименните компенсационни бонове, което провокира материала на Investor.bg “ Защо се активизира търговията с компенсаторни инструменти?

Отговорът на въпроса, зададен в материала „Дали някой знае нещо повече, или просто реституционните книжа се изкупуват спекулативно, на база очаквания, че държавата ще предложи нещо?”, дойде над два месеца по-късно,
седмица преди търга на 4 юни 2010 г., благодарение на сигнал от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

Схемата „организирай търг, купи компенсаторки преди всички и обяви този търг в някой от най-нечетените вестници (а като цяло вестниците губят аудитория) и участвай само ти или уведомени от теб лица” е порочен и от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с искане търгът за земя в Пловдивско и други готвени търгове да бъдат спрени.

Покупката на недвижим имот, пък бил той и земя, изисква много информация, като например дали се арендова, както и посещение на място. Именно поради това е нужна повече публичност на търговете, данни за различните парцели и време за анализ от кандидат-купувачите, смятат в Сдружението.

Схемата, при която някой предварително знае повече, е порочна и защото той купува реституционните книжа на по-ниски цени. В случая на цени около 16 ст. за 1 лв. номинал, а след обявяването на търга чрез Investor.bg цената им се качи до 22 ст., тоест по-късно научилите купуват на цени с 30% по-високи и са по-неконкурентоспособни на търга.

Много лесно може да се разбере кой е знаел за търга, като се види кой е купувал големи обеми предварително, твърдят притежалите на реституционни книжа.

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Stivy1978
преди 11 години
http://***.citizenspeak.eu/node/24Facebook https://***.facebook.com/groups/206517012710725/ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ПОТЪРСИМ ПРАВАТА В СТРАСБУРГ ПРОТИВ ЗАКОНА ЗА ЛИХВО ТОЧКИТЕ Петиция ОнлайнВ този нормативен акт са ни нарушени правата,които са ни гарантирани от конституциятаТрябва да ни върнат всичките пари със законните лихви и пропуснатите ползи.На 15.08.2012 г. ще се състои среща с журналисти в София за отразяване исканията на притежателите на лихвоточки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
koganev
преди 13 години
кой ще ги разследва? По кой член от кой закон? За какво? Защото са купили нещо???Играта продължава, господа съдебни заседатели. Дянков се мисли за хитър, а това е толкова нелепо... Ей така, на час по лъжичка, след 4 години, ако ги издаяни, ще разбере, че него *** са го крали повече, отколкото са си позволявали при Станишев. Щото *** не ги е страх от закона, а от партийния секретар. И сега, когато може да се краде БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕТО НА ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР, ще има да бере Дянков ядове.Освен ако не е вече и той в партия с Партията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
орк
преди 13 години
Схемата е порочна и очевидно никой не иска да я подобри. Въпреки многото заявки. А щяха да продават земи като антикризисни мерки :)Само ако излезе в Бтв току виж нещо се случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Новините на МЗХ са пълни смешки (например че министъра открил риболовния сезон в язовир Искър)а важните неща ги нямаhttp://***.mzh.government.bg/News.aspx?lang=1&rmid=0&lmid=56&categoryId=1&isLeft=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Sogartar
преди 13 години
Тогава да почнат да ги разследват тия дето са копували по много предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още