IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между развиващи се и развити пазари на бизнес имоти се задълбочава

Китай, Хонконг, Сингапур и Бразилия се представят най-силно сред развиващите се пазари

10:14 | 03.11.10 г.
Пропастта между развиващи се и развити пазари на бизнес имоти се задълбочава

Пазарите на бизнес имоти в развиващите се икономики продължават да се представят по-добре от тези в развитите, сочи последното глобално проучване на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS).

По-важно е обаче, че се очаква тази ситуация да остане непроменена и през последното тримесечие на годината с няколко изключения.

Проучването се публикува всяко тримесечие и разглежда тенденциите на пазарите на наем и инвестиции в бизнес имоти в над 50 държави от цял свят. Данните се събират от организации за недвижими имоти и местни агенции.

Много от развиващите се пазари, които останаха относително незасегнати от финансовата криза, отчитат по-бърз ръст от развитите като Великобритания, еврозоната и САЩ, разкрива проучването.

Сред развиващите се пазари най-силно се представят Китай, Хонконг, Сингапур и Бразилия, подкрепени от силата на икономиките си.

По отношение на пазарите на наеми брокерите в около три четвърти от страните отчитат повишено търсене на имоти през изминалото тримесечие. Въпреки това само в малко над една трета от страните се очакват подобрения на наемните пазари през следващото тримесечие, като в повечето все още се прогнозира увеличение на наличните площи.

По сходен начин през третото тримесечие се подобрява инвестиционната активност на повечето пазари, като се отчита увеличение на сделките и на броя кандидат-купувачи. Междувременно очакванията са капиталовите стойности да продължат да нарастват в над половината от страните, включени в проучването.

„По-силно задлъжнелите държави в Западна Европа, Япония и САЩ се изправени пред растящи проблеми с намаляването на дълговото финансиране и евентуалното въвеждане на нови регулации. Това вероятно ще продължи да спъва развитието им още известно време. Междувременно капиталовите потоци вероятно все повече ще се насочват към имоти в развиващи се пазари“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още