IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените инициативи в сградите важен фактор за офис наемателите

Енергийната ефективност е най-важният приоритет за наемателите в повечето държави, следвана от програми за намаление на отпадъците

10:33 | 11.12.10 г.
Зелените инициативи в сградите важен фактор за офис наемателите

Зелените инициативи в управлението и ползването на сградите имат ключово значение при вземането на решение за наем на бизнес имоти, сочи проучване на GE Capital Real Estate, цитирано от PropertyEU. Проучването, проведено през последната година, включва над 2220 офис наематели в САЩ, Канада, Франция, Германия, Швеция, Великобритания, Испания и Япония.

Средно 50% от анкетираните посочват, че зелените практики в сградата имат висок приоритет.

В Япония (59%), Канада (52%) и Швеция (52%) отдават най-голямо значение на екологичните инициативи, спрямо едва 43% в САЩ, което е най-ниският дял сред държавите в проучването.

Зелените практики включват различни мерки за енергийна ефективност (подобрение на осветлението, енергийни одити), рециклиране и програми за намаляване на отпадъците, запазване на водата, данъчни кредити и намаления и подобрение на вътрешната среда в сградата, включително ефективна вентилация.

Проучването обръща внимание и на сертификатите за енергийна ефективност. Едва 40% от щатските наематели определят зелените сертификати като „ценни“. В Швеция обаче 51% от наемателите считат сертификати като LEED и BREEAM за важни фактори при вземането на решение за наем на офис. Този дял е по 46% във Великобритания и в Испания. Изненадващо едва 29% от канадските наематели и 30% от японските определят сертификатите за ценни.

Енергийната ефективност остава най-важният приоритет за наемателите в повечето държави, следвана от програми за намаление на отпадъците, сочи проучването. На някои пазари от особено голямо значение се оказва също качеството на въздуха в сградата.

„Отчитаме изразен и нарастващ интерес към устойчиви практики сред наемателите ни от целия свят“, коментира Майкъл Роуън, президент глобално управление на активи в GE Capital Real Estate.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още