IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boston Merchant Financial: В София ще бъде централата ни за Европа

Избрахме България заради качеството на човешкия капитал, заявява в интервю за Investor.bg Пол Белогур, директор в американския посредник, наскоро закупил местния КМ Инвест

09:30 | 18.02.11 г. 17
Boston Merchant Financial: В София ще бъде централата ни за Европа

Във връзка с придобиването на ИП КМ Инвест от американския брокер Boston Merchant Financial (BMFN), Investor.bg разговаря с Пол Белогур*, собственик на новата компания ИП БМФН ЕАД.

- Кажете ни повече за мащаба на операциите на Boston Merchant Financial (BMFN)?

BMFN прави 2-3 млрд. долара дневен обем в световен мащаб, основната част от който идва от търговия с валути и договори за разлика.

- Какво накара вашата компания да стъпи на българския капиталов пазар?

Този въпрос има много отговори. Най-точният би бил качеството на човешкия капитал и хората. Макар че търсихме из цяла Европа и Великобритания къде да отворим европейската си централа, България постоянно излизаше като избор номер едно.

Докато повечето чужди компании използват страната за изнасяне на своите дейности (аутсорсинг), то BMFN открива своята централа за Европа тук. Ние не правим офис за аутсорсинг, а създаваме център, чрез който да се конкурираме с фирмите от Великобритания и Западна Европа, предлагащи подобни услуги.

Българският пазар също представлява интерес за нас. Вярваме, че финансовата криза отминава и че българите ще започнат отново да инвестират. С придобиването на местния посредник КМ Инвест ние ще можем да предложим на българските си клиенти услуги с качеството, което получават клиентите ни в Бостън.

- Поставяте ли си за цел да влезете в ТОП 10 по брой сделки или оборот на БФБ-София?

Отнасяме се с респект към местната конкуренция. Главната ни цел е да предлагаме качествени услуги и да разширяваме продуктите за настоящите и бъдещите си клиенти. В BMFN осъзнаваме, че по този начин ще генерираме обем.

- Каква ще е основната ви дейност тук – посредничество или инвестиционно банкиране?

Основната ни дейност тук ще са брокерските услуги за дребни клиенти от Европейския съюз. Ние сме предимно брокер на дребно, предлагащ услуги на инвеститори по цял свят.

- Върху българския пазар или върху достъпа до чуждите пазари ще се фокусирате?

Ще се концентрираме и върху двете, но европейският пазар, от който България е част, ще е в центъра на вниманието ни.

- Каква платформа за търговия ще предложите и до кои пазари и инструменти ще осигурява достъп тя?

Ние предлагаме 6 различни платформи за търговия и разнообразни техни варианти за търговия с валути и договори за разлика, а в Бостън предлагаме и директен достъп до пазарите на акции и опции в САЩ.

Използваме две платформи MetaTrader MT4 с фиксирани и променливи спредове, както и две ICTS платформи с различни спредове и продукти. Предлагаме още платформата за търговия с големи обеми Currenex.

Съвсем скоро завършихме собствената си платформа BMFN Unitrader, която ще включва най-добрите характеристики от всичко, което сме срещали на пазара. Предстои да я пуснем през март.

Основните ни пазари и инструменти са търговията с валути, договорите за разлика върху фючърси и акции, както и директният достъп до американските акции и борсово търгувани фондове.

- Възнамерявате ли да разработите собствена платформа за достъп до БФБ-София?

Създаваме технологиите си вътре във фирмата и не сме ползвали български разработчици, но планираме да го направим в бъдеще.

- Планирате ли създаване на договорни фондове, а също така Boston Merchant Financial има ли управляващо дружество и ще предлагате ли неговите фондове?

BMFN не управлява свои фондове.

- Обмисляте ли да станете първичен дилър на ДЦК?

Не мисля. Ще продължим да се занимаваме с валути, фючърси и акции

- Колко е персоналът ви в момента и с колко планирате да го увеличите до края на годината?

Персоналът ни е 150 човека, към които ще добавим още 20-25 в София, която е центърът ни за Европа и оттук ще търсим разширяване на мрежата си в региона.

- Ще търсите ли разширяване в съседните на България страни?

Навсякъде, където, както е формулирано в логото ни, можем да „осигурим достъп до глобалния пазар на местно ниво“.

* Преди да се присъедини към BMFN в началото на 2009, където понастоящем е директор, Пол Белогур работи четири години като ръководител на отдел Валутна търговия за дребни клиенти в IFX Markets, а в периода 1995-2001 - в Bank of Boston Fleet Bank, като трейдър, дилър, а така също и в продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
valroudev
преди 13 години
какво се пъните бе? нека да има U.S, брокери в България ! Аз сум ползвал Scottrade v USA, Сега interactive brokers...Българската фондова борса е за загубеняци ...тези хора ще ви дадат възможност да излезете на международните борси където са и парите. Хората не са глупави...Парите трябва да се инвестират..има 28 милиарда в банките в БГ, който няма къде да бъдат инвестирани. има 2 възможности в БГ.недвижими имоти и БФБ...и двете са голямо дърво с ниска ликвидност и нереално високи цени. За пример Ще ви дам една компания китайска: DYP, търгува се на NYSE...има P/E ratio of 2!, EPS= 1 usd, gross margin =50%, cash on hand=94 milllions USD, market cap=60 millions only !кеша на компанията е по голям от пазарната капитализация ! 94 милиона срещу 60 милиона !Вие никога няма да можете да намерите такива компаний на БФБ, аз знам няколко супер подценени ! може да сте велики инвеститори, но ви трябва достъп до пазарите и надежден брокер. Тези американци го могат това. Поздравления за тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Vchas
преди 13 години
... и онлайн платформи за междунар. търговия и FX, а тези които не се наложиха или успяха се търсят да се продадат за поне над 500 лв...Трейдърите... сега да не се втурнете да откривате сметки там само защото са глупави американци, ... забравихте ли Рефко? Всичко което не е банка а брокер, не е файда за OTC трйдинг. В тоизи ред на мисли... само Saxo и родните им партньори! Успех в търговията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Vchas
преди 13 години
90% от всички МТ4 брокери изполават Virtual Dealer Plugin разработен от самия производител Metaquotes. Целта е да се манипулират котрови и изпълнението на клиентските поръчки и ордери. След като CFTC вдигна изискванията за мин. капитал на $ 20 мил. всички US FX брокери се стопяват един по един. Мишоците от Бостън ще се мъчат да привлекат родните и EU FX клиенти. Хубавото е че за да стъпят в Европа компаниите не гледат вече само на Кипър, Малта и т.н а и БГ със хора с що годе приличен Английски и евтини ИПта с готови лицензи са добра хапка. Намелите обеми на родната БГ борса кара всеки роден ИП да предлага международни пазари и онла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
audifan
преди 13 години
Варна 2,за твое сведение нямам нищо общо с компанията,но мразя завистливи типове като теб ,които не са никакъв критерии само да зословят срещу всичко хубаво,което се случва в БГ.На никoй не му дреме кой брокер използваш ти,а и явно ти работиш за някои от конкуренцията щом нападаш без причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
"ДАНО СЕ ОКАЖЕ ИСТИНА И ТОВА ДА Е 1-ТА БЯЛА ЛЯСТОВИЦА ЗА ИЗСТРАДАЛИЯ БГ КАПИТАЛОВ ПАЗАР! :)"Не виждам къде съм казал, че ще налее ликвидност Модерасте?!Прочети го внимателно и ще разбереш какво имам предвид ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
moderast
преди 13 години
Консултанте, къде в цялата работа видя че тази компания ще налее ликвидност на БФБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Varna 2
преди 13 години
Уау, доста си грубичък без дори да се познаваме. Не знам какви са ти връзките с тази компания, но явно има такива, щом така горещо я браниш. Става ми направо смешно като гледам мненията на трима от пишещите, регистрирани са днес и с по едно единствено мнение, явно се гради имидж. Аз не съм тръгнал да се меря с BMFN, те са брокер, аз съм мишка. Но всяка мишка избира брокер, а аз няма да избера брокер с руски капитали и ръководство. Питай някой, който прави бизнес с руснаци как е? Аз - мишката предпочитам да си търгувам през най-гадния и най-големия доставчик на ликвидност в света и съм си безкрайно доволен. Само да ти спомена, че техният дневен оборот е около $600 000 000 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
Konsultant
преди 13 години
Всичко прочетено ми звучи почти невероятно ...Американска компания с дневен оборот от 2-3 млрд. долара, купува БГ посредник и прави централата си за Европа в БГ?! Страната с една от най-ниско ликвидните борси, където 2-3 милиона дневен оборот за ден се смята за успех и с капитализация около 10 млрд. лева или 5 млрд. долара ..ДАНО СЕ ОКАЖЕ ИСТИНА И ТОВА ДА Е 1-ТА БЯЛА ЛЯСТОВИЦА ЗА ИЗСТРАДАЛИЯ БГ КАПИТАЛОВ ПАЗАР! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
audifan
преди 13 години
Varna 2,a ti si porednia bulgarski kompleksar i pliunka,koiato e pulna mishka i mizernik i govori za hora,koito sa na svetlini godini ot nego.BMFN sa super.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
BG76
преди 13 години
Радвам се да видя, че България може да се конкурира с други европейски страни и Великобритания и че някой от САЩ иска да постави централата си тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още