IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Дубай продължава въпреки 60% спад в цените на имотите

За предприемачите в Дубай е по-скъпо да се откажат от проектите, отколкото да ги завършат макар и на загуба

10:25 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството в Дубай продължава въпреки 60% спад в цените на имотите

Дубай просто не може да се отърве от своята страст към строителството.

Работата на множество строителни площадки в страната все още кипи с пълна сила повече от две години след началото на финансовата криза, която доведе до почти тотален крах на пазара и понижи стойностите на имотите с над 60%, пише Bloomberg.

През следващите две години на пазара ще излязат десетки хиляди нови имоти, въпреки че в момента близо 40% от жилищата и офисите стоят празни.

Предприемачите предпочитат да завършат проектите, започнати преди краха на пазара на имоти в Дубай, отколкото да се откажат от тях и да бъдат заставени да върнат всички направени предварителни вноски на клиентите.

Понижаващите се цени на строителството и ниските лихвени нива също са предпоставка, за да се строи сега, а не да се чака стойностите на имотите да се повишат.

„Цената тези проекти да бъдат оставени е много по-висока в сравнение с тяхното завършване“, казва Ахмед Мадр, директор Проучвания за Близкия Изток в Credit Suisse Group AG.

„Предприемачите по-скоро продължават да строят, за да възвърнат част от своите инвестиции, вместо да спрат и да бъдат заставени да върнат парите на купувачите, докато техните проекти стоят наполовина построени.“

Купувачите на жилища в Дубай обикновено плащат 10% предварително и правят последващите вноски успоредно с развитието на проекта. Това означава, че предприемач, който е продал дадено жилище преди краха на пазара и вече е получил 50% от цената, трябва да върне повече пари отколкото имотът струва в момента, ако реши да отмени проекта.

Данни на Deutsche Bank показват, че средните цени на имотите в емирството са се понижили с 62% от своя връх досега.

През следващите две години се очаква да бъдат завършени до 48 хил. нови жилища, което би увеличило настоящото предлагане с 12%.

По информация на Jones Lang LaSalle само тази година се очаква да бъдат завършени бизнес имоти с обща площ от около 1,1 млн. кв. м.

Делът на незаетите офиси бе 41% в края на миналата година, като през тази той може да надхвърли 45%. Средните наемни нива се понижиха с 30% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Новите жилища, които идват на пазара, обаче не могат да привлекат вниманието на купувачите. За първите девет месеца на миналата година сделките с жилищни имоти се понижиха с 53% като обем и с 65% като стойност.

Инвентарът от незавършени проекти е резултат от бързите възход и падение на пазара в Дубай, пише изданието. Емирството имаше най-бързорастящия пазар на имоти между 2006 и 2008 г., поради покачващото се търсене от все по-голямата чуждестранна работна ръка и спекулативните покупки, провокирани от леснодостъпните кредити.

Цените се повишиха четирикратно през шестте години след 2002 г., когато бе решено да се позволи на чужденци да купуват имоти в някои конкретни райони.

Тази ситуация обаче приключи с краха на Lehman Brothers Holdings Inc. през септември 2008 г., което даде началото на глобалната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още