IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават за екстремни цени на храните до края на 2012 г.

Щатското министерство на земеделието предупреждава, че инфлацията при храните ще се повиши допълнително през втората половина на годината

11:57 | 25.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
САЩ предупреждават за екстремни цени на храните до края на 2012 г.

Светът е изправен пред перспективата за продължителен период на екстремно високи цени на храните, предупреждава щатското правителство, защото фермерите нямат възможност да засадят необходимите допълнителни милиони хектари зърнени култури, за да успокоят пазарите, съобщава Financial Times.

Щатското министерство на земеделието прогнозира рекордни номинални изкупни цени за царевицата, пшеницата и соята за реколтата през 2011 г. Министерството допълва, че инфлацията при храните ще се ускори през втората половина на годината, когато новите цени ще се отразят по-сериозно на потребителите.

Предупреждението, отправено на конференция на министерството във Вашингтон, вероятно ще подсили глобалните опасения за ускоряващата се инфлация, както и за бунтове вследствие на хранителната криза в някои развиващи се страни.

Джоузеф Глаубър, главен икономист на министерството на земеделието на САЩ, заяви, че въпреки разширяването на площите, засети с царевица и соя през тази година, пазарите на зърно и маслодайни култури в страната „ще останат под напрежение“ през 2011 г. и 2012 г. поради значителния износ и високото търсене на биогорива.

Глаубър прогнозира, че търсенето на царевица от страна на разчитащата на значителни субсидии етанолова индустрия в САЩ ще продължи да се увеличава въпреки по-високите цени. Производството на етанол се очаква да погълне 36% процента от продукцията на царевица през тази година.

За сезона 2011-2012 г. изкупните цени на царевицата, соята и пшеницата в САЩ се очаква да достигнат номинални рекорди от съответно 5,6 долара за бушел, 13 долара за бушел и 7,5 долара за бушел, се казва в прогнозата на министерството.

Тъй като САЩ задоволяват половината от глобалното потребление на царевица и една трета от потреблението на соя, всяка промяна в потенциалния износ има глобален ефект и се отразява на ключови купувачи като Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Pitashtia
преди 13 години
Евентуална лоша реколта още по-вече ще усложни картинката. Отдавна трябваше да се вземат мерки в добри години да се трупат запаси, включително и у нас. Глобалното затопляне отново може да компрометира реколтата с "нерагламентирани" природни явления и бедствия в основните зърнопроизводителни райони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Velina_Tomova
преди 13 години
Само на мен ли ми прави впечатление високият процент царевица, която отива за биогорива? При евентуална криза би трябвало с приоритет да е изхранването на населението. Ако западният свят спре да се тъпче, особено американците, проблеми никакви няма да има. Бунтове, глад и войни, мили коментиращ 1, има от както свят светува, но сега всичко ви изглежда "специално", заради тъпата 2012 психоза. Впрочем, катаклизми си има, не си ли обърнал/а внимание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
2012 наближава и всичко си върви по план. Бунтове, глад , войни оства само някое катаклизъмче и света който познаваме ще отде по дяволите. Едно леко засушавене през 2010г. в Русия се отрази на цените на зърното с повишение от 30%. Да ви напомня ли какво се случи с Авсралия и Мексико в края на 2010г. Недостига на храна ще стане основна грижа. Да ви напомянм ли че без храна човек може да изтрае 30дни а без вода 2-3дни. Истината е че няма достатъчно ресурси на земята за да бъдат спасени всички 6,5млрд души и правителствата го знаят. В момента се подготвят обежища за шепа избранници и това не няма да е за обикновеннти хора. Вероятно 80-90% от хората ще загинат. Спасението на давещите се е в ръцета на самите давещи се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още