IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуваме жилище с малко над 8 годишни заплати

Наличието на гараж или паркомясто се превръща във все по-важен фактор при покупката на жилище, посочват брокери

14:54 | 01.03.11 г. 21
Купуваме жилище с малко над 8 годишни заплати

За закупуването на двустайно жилище от 65 кв. м в България през 2010 г. са били необходими 8,26 средногодишни работни заплати, докато през 2009 г. за целта са били необходими 9,55 заплати, съобщиха на среща с медиите днес от агенцията за имоти „Явлена“. Нивата от миналата година се доближават до тези преди бума при имотите (2002-2003 г.), посочиха от агенцията. За сравнение, в Западна Европа броят средногодишни заплати, необходими за закупуване на жилище, е средно между 3 и 6.

Източник: НСИ, Явлена

От друга страна, цените на имотите засега се задържат на нивата от 2010 г., (между 700 и 900 евро/кв. м в масовия случай в София), сочат данни на компанията.

Същевременно се наблюдава съкращаване на срока за сключване на сделки в някои случаи. Това става основно, когато условията по сделката са еднакво удовлетворяващи за продавача и за купувача и техните позиции лесно се срещат. През последните три месеца в Явлена такива сделки се реализират в рамките на 2 седмици на фона на 2 до 6 месеца при по-сложна ситуация през последните две години.

Гараж или паркомясто – все по-важен фактор при покупка на жилище в столицата

Липсата или наличието на възможност за паркиране може да наклони сделката в една или друга посока, сочат наблюдения на брокерите. От агенцията посочиха за пример, че имат развалени сделки заради липсата на гараж. От значение е и размерът на гаража, който невинаги е подходящ за голяма семейна кола.

Големи апартаменти без възможност за паркиране трудно се продават, отбелязаха от агенцията. В резултат на това се повишават цените на гаражите, които са около 15 хил. евро, а в отделни случаи достигат до 25 хил. евро. Може да се каже, че цените на гарсониерите в малките квартали са съпоставими с цените на гаражи в центъра, коментираха брокерите.

И докато цената на имота е предмет на преговори, то за цената на гаража не се преговаря. Все пак наличието на паркомясто не е толкова силен фактор в кварталите с големи междублокови пространства като „Младост“, където има възможности за свободно паркиране.

Недостиг на качествено ново строителство в София след две години?

От агенцията отправиха и предупреждение, че е възможно след две години на пазара да няма качествено ново строителство*. В подкрепа на прогнозата си те посочиха изменението при разрешителните за изграждане на жилищни площи. В апогея на новото строителство – през 2006 г., в София са били издадени разрешителни за над 1 млн. кв. м жилищни площи, докато през 2009 г. обемът намалява до 486 хил. кв. м, а през 2010 г. - до 285 хил. кв. м. Бумът на пазара през 2008 г. и 2009 г. беше в резултат на строителния бум през 2006 г., в бъдеще ще се наложи да се купуват вече обитавани имоти, прогнозираха брокерите.

*Под ново строителство от агенцията разбират сгради в етап на строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 1
imoti360
преди 13 години
Към Nabludatel777. Аз до сега не прочетох от теб нито един разумен коментар . ЗАЩО ЛИ ? Ти си вечната контра . Ясно е че нищо не разбираш от тази материя и понеже не ти стига потенциял, не ти стигат и финансите . Станал си като пръскачка за лозе или овошки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Явлена са огладняли доста здраво щом и те започнаха да опитват да манипулират с измислени стъкмистики хората!!! 1083 лв. средна заплата??? това в Народното събрание ли е или в Министерски съвет?! Жалки гладни и бездарни манипулатори....*** щото никога не сте можели да работите в нормални пазарни условия, а сего поне пазара на имоти е пазарен...търсенето ще определи предлагането...а вие ще го ду++те под вода и всеки който може да ви ЗАОБИКАЛЯ за да не взимате комисионни и от живите и от умрелите. За да дават под наем твое жилище трябвало да им дадеш един наем??? Щото и те имали разходи....ПАЛЯЧОВЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
taci
преди 13 години
Според http://***.investor.bg/news/gallery/113163/91.html"Последните данни за пазара на недвижими имоти в големите американски градове на Case-Shiller за декември показаха, че съотношението между цените на жилищата в страната и средните доходи на населението отново се е върнало към средните си нива в исторически план./Около 1-б.м./Това е знак, че жилищата отново са достъпни и балонът в цените на имотите е отминал.Все пак, жилищата в САЩ вероятно ще продължат да поевтиняват за известно време, главно под влияние на натрупаното голямо предлагане. Но от гледна точка на съотношението доход-цени, жилищата вече не са лоша инвестиция. В момента със средната заплата в САЩ може да купи жилищен имот на разумна цена, което не е било възможно през голяма част от последното десетилетие."Доста по-ефективно трябва да работим, за да достигнем този стандарт.Успех в работата на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
И какво сега - с малко над 8 годишни заплати купуваме жилище, ама някой сметна ли ако решим да ядем колко години ще станат?! ;-))Ами ако пушим или пием, наливаме бензин и правим деца??? За 10 дни почивка годишно, 2-3 празника и още нещо основно??? Хайде, може парцалки да си купуваме като за дрехи и ще се стараем да не се разболяваме.... ;-))То да не се окаже, че взимаш жилище с ипотека сега и когато мине срока на годност на апартамента и го бутнат, то ще дължим още пари по кредита!!! :-)) хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
trendline
преди 13 години
И кога средната заплата (нето) стана 1083 лв? Защото така излиза - за средно квадрата по 800 евра.Някой пак сънува големи комисионни. Тя и мечката като се събудила март месец и се прияло дренки, ама те дренките зреят през август.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Не може да е вярно че цената на имот е 3 пъти годишната заплата - много евтино дори и в европейските държави (примера е с 65 кв.м имот)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
Няма да забравя тая явлена навремето по черноморието как надуваха цените заедно с доста други. Питам аз брокерчето понеже ми е авер, вървят ли имотите при тях, а тоя ми вика, не вървят ама ся като им дигнем цената и пак ще тръгнат. Те балъците като гледат, че цената расте и се надпреварват да купуват. Нещо като БФБ, като акциите тръгнат нагоре и всички започват да купуват за да не изтърват влака :) ама за разлика от акциите тука ликвидността е друга и балъци май вече няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 13 години
Не може да се сравнява САЩ с България. Там все пак, при всичките проблеми и неволи е нормална държава. Тук требе българина да бъде одран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
STC
преди 13 години
Да бяха сравнили и лихвите по ипотечни кредити между БГ и Западна Европа, да не говорим за САЩ. Тогава ще се види реално колко са достъпни жилищата в БГ,защото хората със средни доходи не купуват в кеш. След като в САЩ 15г. ипотека има лихва от 4,3% а 30г / 4,81% , за сравнение родните банки кредитира при ГРП: 9,6%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
tenero
преди 13 години
И понеже събирам от 10 години ми остават само още 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още