IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните достигнаха рекордни нива

Индекс на ООН, който следи 55 основни хранителни стоки, бележи осмия си пореден ръст през февруари

18:36 | 03.03.11 г.
Световните цени на храните достигнаха рекордни нива

Световните цени на храните достигнаха рекордни нива през февруари и цените на зърното може да продължат да се повишават в идните няколко месеца, като единствено оризът предпазва света от повторение на кризата отпреди три години, предупредиха от ООН, цитирани от Bloomberg.

Индекс на организацията, който следи 55 основни хранителни стоки, е отбелязал ръст от 2,2% до 236 пункта през февруари от 230,7 пункта през януари, което е осмо поредно повишение, съобщиха днес от Организацията за прехрана и земеделие на ООН. За последните 12 месеца пшеницата е поскъпнала с 58% на чикагската борса Chicago Board of Trade, царевицата – с 87%, а оризът – с 6,5%.

„Никога не съм обичала ориза повече от сега”, коментира Абдолреса Абасян, старши икономист в организацията в Рим. Оризът е основна храна за над половината от световното население, по данни на международния институт International Rice Research Institute. „Вероятно оризът е стоката, която ни отделя от хранителна криза”, допълва той.

Растящите цени на храните допринесоха за бунтовете в Северна Африка и Близкия изток през последните няколко месеца, които свалиха лидерите в Египет и Тунис. Цените скочиха рязко, след като лошите метеорологични условия съсипаха реколтата от Канада до Австралия, а Русия забрани износа на зърно след най-тежката си суша от повече от половин век.

Безредиците в страните износители на петрол като Либия вдигнаха цените на петрола над 100 долара за барел, което може допълнително да повиши цените на царевицата и пшеницата, допълва Абасян. По-високите цени на петрола правят биогоривата от различни култури по-конкурентни, като същевременно повишават разходите на фермерите за горива за тракторите и торове.

„Докато цените на петрола остават високи, те ще започнат да оказват натиск върху пазара, първо върху царевицата, а след това ще се разпространят върху други пазари”, казва той.

Дори и без криза, броят на недохранените хора в света ще нарасне тази година от 925 млн. през 2010 г. заради поскъпването на храните, казва Абасян, без да прави точна прогноза. По данни на Световната банка от миналия месец 44 млн. души са изпаднали в крайна бедност от юни насам заради инфлацията на храните.

Призводството на храни ще трябва да се повиши със 70% в периода между 2010 и 2050 г. заради увеличението на световното население до 9 млрд. души, прогнозират от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Индексът на ООН бележи ръст от 34% спрямо 175,9 пункта година по-рано, като и петте му основни хранителни групи се повишават.

Индексът за млечните продукти се покачва до 230 пункта през февруари от 221,3 през януари, докато този за цените на захарта бележи спад до 418,2 пункта от рекордните 420,2 предишния месец. 

Измерителят на месните продукти нараства до 169,5 пункта от 166,2. Индексът за цените на олиото и други мазнини за готвене се повишава до 279,3 пункта от 277,7, а измерителят на зърнените храни се покачва до 253,8 пункта от 244,8 през януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още