IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Напрежението в арабския свят влияе на българските енергийни проекти

Ще се реализират и трите големи енергийни проекта - АЕЦ Белене, "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", твърди експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова

14:24 | 07.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Експерт: Напрежението в арабския свят влияе на българските енергийни проекти

Напрежението в арабския свят ще повлияе на енергийните проекти, в които участва и България. Това заяви Нина Дюлгерова, професор по международни отношения и преподавател във Варненския свободен университет, цитирана от БТА. По думите й се очертават три проблема: доставките на нефт, вълните от бежанци и нарушено преминаване през важни транспортни коридори като Суецкия канал.

В контекста на промените в Арабския свят и нарушените доставки на горива, българо-руските енергийни проекти АЕЦ Белене, газопроводът "Южен поток" и петролопроводът "Бургас-Александруполис" ще се реализират в различни срокове въпреки проблемите около тях. Дори да има временно замразяване на нефтопровода "Бургас-Александруполис", след известно време той пак ще бъде актуализиран, тъй като доставките на горива от традиционните арабски пазари вече не са гарантирани, прогнозира анализаторът.

Тя коментира още, че е в полза на България да се реализират и двата газопровода "Южен поток" и "Набуко". Дюлгерова припомни, че напоследък с участието на германската компания EVN се ревизира проектът "Горна Арда", за който се говори от 80-те години. Освен това преди дни американската компания „Уестингхаус” заяви интерес към продължаването на живота на "5" и "6" блок на АЕЦ Козлодуй, както и към доставката на свежо ядрено гориво.

Очаква се България да подпише в бъдеще с Азербайджан договор по дълго подготвяния проект за доставка на природен газ. България не бива да се отказва от енергийните проекти, които са в национален интерес, обобщи проф. Дюлегелова.

В същото време тя изрази становище, че не трябва да въвеждаме технологията за добив на шистов газ, защото е "опасна и с негативно влияние върху природата". Този добив на газ е широко разпространен в САЩ.

"Страната ни трябва да акцентира върху земеделието и хранителните продукти, тъй като наближава времето, когато храната ще е ценна, колкото и петролът", коментира Дюлгерова.

Китай и Русия ще са главните печеливши от случващото се в Арабския свят, твърди тя. Русия засега е единственият стабилен и гарантиран доставчик на конвенционални горивни ресурси.

Ситуацията с доставките на петрол дава шанс на държавите, които досега не можеха да се вместят в енергийния пазар, олицетворяван от ОПЕК. Такива са страните енергийни доставчици от постсъветското пространство - Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. Турция може да опита да разшири транзита на енергийни носители, но това не е сигурно заради нуждата от свободни капитали, според Дюлгерова.

"Китай обаче много добре ще се възползва от случващото се в арабския свят, тъй като има огромно количество свободен капитал, като целта е да стане основен доставчик към Азия, какъвто в момента е Турция за Европа."

Според Дюлгерова едва ли ще има сериозни катаклизми и много по-високи цени на петрола от днешните, но сега моментът е удобен за спекулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 13 години
Проф. Дюлгерова се оказва учен, анализатор и прогнозист."Дори да има временно замразяване на нефтопровода "Бургас-Александруполис", след известно време той пак ще бъде актуализиран, тъй като доставките на горива от традиционните арабски пазари вече не са гарантирани, прогнозира анализаторът." - цитирате я Вие.ИЗВЕСТНО време е точна прогноза, няма що! Г-жа професорът обаче не залага нищо срещу прогнозата си.Или залага репутацията си!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още