IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менпауър: Работодатели планират да наемат нови служители през второто тримесечие

Секторите производство, финанси, търговия, ресторантьорство и хотелиерство ще предоставят най-много възможности на кандидатите за работа

10:15 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Менпауър: Работодатели планират да наемат нови служители през второто тримесечие

Наемането на служители през второто тримесечие значително ще се подобри на тримесечна база. Секторите производство, финанси, публични и социални услуги, ресторантьорство и хотелиерство и търговия на едро и дребно ще предоставят най-много възможности на кандидатите за работа. Това показват резултатите от обзорно изследване за заетостта, проведено в България за второто тримесечие на 2011 г. от международната компания за човешки ресурси Менпауър сред 764 работодатели.

Един на всеки четирима български работодатели споделя, че планира да увеличи нивата на заетост през второто тримесечие (над 19% през първото тримесечие на 2011 г.), докато само 10% от работодателите планират да намалят своите служители. Така общият показател на нетния обзор на заетостта* се повишава с 11 процентни точки в сравнение с предишното тримесечие и е +15%.

Работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и др., отчитат най-силните планове за наемане на служители през второто тримесечие на 2011 г. Нетният обзор на заетостта в този сектор е +25% - значително подобрение от 28 процентни точки в сравнение с първото тримесечие на 2011 г.

„Последното ни изследване на заетостта показва, че секторът на обществените и социалните услуги е готов да претърпи голямо развитие през второто тримесечие на годината. Това е индикатор, че все повече и повече българи споделят идеята за ученето през целия живот. Компаниите от този сектор ще се нуждаят от повече таланти, за да отговорят на нуждите на пазара на труда”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.

„Секторът на ресторантьорството и хотелиерството също очаква да увеличи работната си сила заради предстоящия ваканционен сезон”, допълва Василева.

В другите индустриални сектори тя вижда изненадващ оптимизъм, като нетният обзор на заетостта в секторите на производството, търговията на едро и дребно и ютилити сектора значително се подобрява в сравнение с предишното тримесечие.

„Растящият оптимизъм на работодателите означава, че отново можем да станем свидетели на разгорещена война за таланти със специфични умения”, добави Василева. Затова според нея компаниите трябва да направят приоритет своите стратегии за привличане и задържане на служители.

От друга страна, увереността за увеличение на работната сила на работодателите от сектора на минното дело и свързаните с него дейности остава нулева и без промяна от миналото тримесечие.

По отношение на петте региона в България, включени в изследването, перспективите за активизиране на пазара на труда през следващите три месеца са положителни във всички тях. Работодателите от петте региона очакват нивата на заетост да се увеличат през второто тримесечие на 2011 г. Работодателите от Варна отчитат много оптимистична нетна прогноза за заетостта от +21%, докато в София прогнозата е +19%. Работодателите от останалите два региона също споделят положителни намерения за наемане на нови служители, като прогнозата за Русе е +17%, за Пловдив - +11%, а за Бургас +5%.

„Българските работодатели са сред най-големите оптимисти в Европа през това тримесечие”, коментира Василева.

От регионална гледна точка работодателите в Гърция споделят отрицателни очаквания за нарастване на заетостта за четвърто поредно тримесечие, като тяхната прогноза стига разочароващите -10%. В други близки на България държави нетният обзор на заетостта на Чехия е +4%, на Унгария +3%, на Полша - +12% и на Словения - +5%. За второ поредно тримесечие работодателите в Турция споделят най-силните в региона планове за увеличение на работната сила и тяхната прогноза стига впечатляващите +35%.

* Нетният обзор на заетостта се получава, като се взема процентът от работодатели, които очакват увеличение на общата заетост, и от него се извади процентът работодатели, които очакват намаление. Положителният резултат показва, че повече работодатели планират да увеличат, отколкото да намалят нивото на заетост; а отрицателният – обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още