IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филантропията на Бил Гейтс му коства титлата „най-богат човек“

Ако не беше дарил една трета от състоянието си, съоснователят на Microsoft щеше да има солидна преднина пред останалите претенденти за първото място

14:22 | 08.03.11 г. 2
<p>Бил Гейтс продължава да е сред най-богатите хора на земята. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Бил Гейтс продължава да е сред най-богатите хора на земята. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Бил Гейтс не загуби титлата си "най-богат човек на света" миналата година, той просто се отказа от нея благодарение на това, че изливаше милиарди в благотворителната си организация.

Утре списание Forbes ще обяви официално имената на първенците в списъка на най-богатите хора и за тази година. Бил Гейтс, Уорън Бъфет и миналогодишният номер едно в класацията – мексиканският милиардер Карлос Слим, са вероятните имена в челната тройка. Триото оглавява списъка през последните пет години, припомня Ройтерс.

Не би имало никаква надпревара обаче, ако съоснователят на Microsoft не бе дарил повече от една трета от състоянието си на фондацията, която основа заедно със съпругата си Мелинда Гейтс и която се фокусира върху световното здраве и развитието на американското образование. „Нямаше да има никаква надпревара“, казва Дейвид Линкълн, директор на компанията за оценка на световното богатство Wealth-X. “Бил Гейтс щеше да притежава доста добра преднина, ако не беше започнал да се занимава с благотворителност.“

По думите на експерта днес Бил Гейтс притежава близо 49 млрд. долара и се нарежда зад Карлос Слим, чието състояние е оценено на приблизително 60 млрд. долара. Уорън Бъфет пък е собственик на близо 47 млрд. долара.

Ако не беше филантропията обаче, Бил Гейтс щеше да има в сметката си активи в размер на 88 млрд. долара.

Той и съпругата му са дарили общо 28 млрд. долара на фондацията си, която е най-голямата в САЩ.

Списание Forbes оцени през 2010 година богатството на Бил Гейтс на 53 млрд. долара и това го постави на второ място след Карлос Слим и неговите 53,5 млрд. долра. Заемането на второто място се случва за втори път на Бил Гейтс. За последно той взе сребърния медал по богатство през 1995 година. Оттогава, в продължение на 13 години, до 2008 година, Бил Гейтс оглавяваше списъка с милиардери. Преди три години той падна до третото място, а над него бяха Уорън Бъфет (№1) и Карлос Слим – втори в класацията.

По думите на лидера в класацията от миналата година Карлос Слим бизнесмените правят повече добро, като създават работни места и инвестират, а не като играят ролята на Дядо Коледа. Въпреки че и той дари няколко милиарда за благотворителност, сумата е малка част от това, което Бил Гейтс дава чрез фондацията си.

Уорън Бъфет, когото Forbes подреди на трето място в списъка с най-богати хора в света миналата година с неговите 47 млрд. долара, е обещал почти цялото си състояние на фондацията на Бил Гейтс, а от 2006 година насам е дарил 8 млрд. долара на организацията.

Акциите на компанията на Уорън Бъфет обаче – Berkshire Hathaway Inc., се представят по-силно от тези на компанията на Бил Гейтс – Microsoft. Акциите на софтуерната компания сега се търгуват на цени отпреди десетилетие, докато ценните книжа на бизнеса на Бъфет са на близо двойна цена. От края на 2009 година цените на акциите на Microsoft са паднали с 16%, докато тези на Berkshire Hathaway Inc. са се повишили с 29%. Основните компании в бизнеса на Карлос Слим, сред които влизат бившият монополист при телекомите Telemex, също бележат ръст в акциите си.

Бил Гейтс и Уорън Бъфет обединиха усилия и се заеха със задачата да убедят и други милиардери в каузата да дарят поне 50% от състоянията си приживе или след смъртта си за благотворителни каузи.

Глен Макдоналд, президент на Американския дарителски фонд, казва, че филантропията на Бил Гейтс е повлияла на начина, по който и други богати хора в страната са започнали да се отнасят към благотворителността.

„Окуражаването на хората и добрият пример – без съмнение, тези неща ще повлияят на хората относно отношението им към благотворителните навици“, казва Макдоналд. „Хората не само че започват да даряват, но и сумите, които предоставят, нарастват.“

До сега близо 59 милиардери са се включили в кампанията. Тя не приема пари и не казва на хората да се откажат от богатствата си, а само ги призовава за морална подкрепа, солидарност и признаване на значимостта на каузата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
- Тия, нашите, живи да ги оревеш, 'баси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
да питаме ли нашите богаташи дали дават пари за филантропия или май е риторичен въпрос това .....нашите са решили че могат само да взимат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Присъединявам се.Евалла, Бат' Били! А, ако говорим сериозно, те и на Карлос Слим, след като си отиде, няма да му трябват. Напротив, само ще развратят неговите наследници. Не, че е лошо да ти завещаят купчина пари, но, какво става със стремежите на тези хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още