IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадафи прикани Русия, Китай и Индия да инвестират в либийския петролен сектор

Износът на либийски петрол бе сериозно нарушен от сраженията, липсата на персонал, международните санкции и отказа на международни банки да финансират сделки

09:38 | 14.03.11 г.
Кадафи прикани Русия, Китай и Индия да инвестират в либийския петролен сектор

Либийският лидер Муамар Кадафи прикани вчера Русия, Китай и Индия да инвестират в либийския петролен сектор, съобщи Ройтерс, позовавайки се на либийската държавна телевизия.

Според телевизията призивът е бил отправен от Кадафи по време на разговори с посланиците на трите страни.

В информацията на ИТАР-ТАСС за същия призив се отбелязва обаче, че не е ясно кога точно се е състояла въпросната среща.

Износът на либийски петрол бе сериозно нарушен от сраженията, от липсата на персонал, от международните санкции и отказа на международни банки да финансират сделки след избухването на кървавото въстание.

Цената на суровия петрол спадна с повече от долар на барел, след като силите на Кадафи си върнаха в събота и неделя контрола върху част от територията, която бяха превзели бунтовниците.

Според някои играчи от сектора и анализатори на Либия може да й е необходима цяла година, за да възстанови нивата си отпреди бунта, когато на ден произвеждаше 1,6 млн. барела, отбелязва Ройтерс.

Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност на ООН, досега се обявяваха против налагането на забранена за полети зона над Либия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още