IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, Бразилия и Източна Европа – новите звезди на пазара на бизнес имоти?

От началото на 2007 г. в Турция са осъществени сделки с бизнес имоти за най-малко 12 млрд. долара

14:04 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай, Бразилия и Източна Европа – новите звезди на пазара на бизнес имоти?

Уморени от астрономическите цени в Лондон и Париж, инвеститорите в имоти, търсещи висока възвръщаемост, обръщат поглед към развиващите се пазари, казва Робърт Уайт, основател и президент на американската компания за пазарни проучвания Real Capital Analytics.

Вместо известните като BRIC страни Бразилия, Русия, Индия и Китай обаче, новоизгряващите звезди на пазара на бизнес имоти изглежда, че са Китай, Бразилия и Източна Европа, особено Турция и Полша, казва той, цитиран от турското издание Hurriyet.

“При имотите не говорим за BRIC”, казва той. „Русия е много проблемна по отношение на инвестициите поради проблеми като корупция. Индия е проблематична заради ограниченията в чуждестранния капитал.“

Той казва, че Турция е една от страните, към които има най-голям интерес от страна на клиентите на Real Capital Analytics, като по-голямата част от тях се интересуват от сегмента на търговски площи.

От началото на 2007 г. насам компанията е отчела по-мащабни сделки с бизнес имоти в Турция на обща стойност 12 млрд. долара.

„Вероятно има повече, които нашите радари не са засекли“, казва той.

Уайт отбелязва, че големият инвестиционен обем в Турция се дължи до голяма степен на инвестиционните тръстове за имоти (REITs, от англ. eal estate investment trusts, публични специализирани инвестиционни дружества, подобни на нашите АДСИЦ, бел. ред.).

„Това е, което различава Турция от останалата част от Европа; REITs представляваха 40% от сделките миналата година. В Европа средният дял е 10-12%, в САЩ е 25%, а в Азия – около 35%“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още