IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Диков: Сградите в София са проектирани да са здрави

За устойчивостта им при трус обаче е важно как са строени, каза главният архитект на столицата

09:54 | 15.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Петър Диков: Сградите в София са проектирани да са здрави

Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7,4-7,5 по Рихтер, заяви главният архитект на София Петър Диков пред БНТ. Диков обаче подчерта, че към устойчивостта на сградите има отношение и качеството на строителството, а след 1989 г. е имало период от 7-8 години без стриктен контрол на качеството, информира Dnes.bg.

„Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба”, допълни той. Нормите за устойчивост при земетръс в българското законодателство са на много високо ниво, според главния архитект на столицата.

Зонирането на България също е точно. То е променено след земетресението във Вранча, предизвикало срутване на жилищни сгради в Свищов. Системата, по която са били построени падналите сглади, след това е забранена, каза още Диков.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlin
преди 13 години
Не мога да разбера защо по такъв СУПУРВАЖЕН ПРОБЛЕМ като осигуряване сгратите на земетръс все архитекти се изказват!?Та тук основната отговорност и заслуга е на КОНСТРУКТОРИТЕ - ИНЖЕНЕРИ! В тази насока архитектите са по-скоро БЕЗОТГОВОРНИ И МНОГО ЛЕЖЕРНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още