IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за изграждане на големи фотоволтаични проекти ще паднат двойно до 2020

В световен мащаб слънчевата енергия вече се конкурира с електрическата енергия от други източници, сочат експерти

08:02 | 07.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>Соларен панел, Снимка: sxc.hu</p>

Соларен панел, Снимка: sxc.hu

Инсталациите от слънчеви панели могат да се увеличат през следващите две години, след като стойността на електроенергията се конкурира с тази, добивана от въглищата. До 2020 година разходите за изграждане на големи фотоволтаични проекти ще спаднат наполовина до 1,45 долара/ват, показват оценки на New Energy Finance, цитирани от Bloomberg.

Според базираната в Лондон изследователска организация слънчевата енергия е конкурентна на добиваната от полезни изкопаеми в повечето слънчеви региони, като Близкия Изток например.

„На много пазари слънчевата енергия се конкурира с най-скъпата електрическа енергия от други източници“, казва Шон Цю, главен изпълнителен директор на Canadian Solar Inc.

Китайски компании като JA Solar Holdings Ltd., Canadian Solar и Yingli Green Energy Holding Co. произвеждат слънчевите панели по-евтино, благодарение на усъвършенствани клетъчни технологии и подобрен производствен процес.

Това прави слънчевата енергия икономически ефективна на повече места и ще я направи конкурент на въглищата през идните години, без да са необходими субсидии, посочват от New Energy Finance.

„Най мощната движеща сила в нашата индустрия е неумолимото снижаване на разходите. В следващите десет години разходите за слънчеви проекти отново ще бъдат съкратени наполовина“, казва главният изпълнителен директор на New Energy Finance Майкъл Лийбреайх по време на годишната конференция на компанията в Ню Йорк.

През 2013 ще бъдат въведени 32,6 гигавата фотоволтаични инсталации спрямо 18,6 гигавата през 2010, сочат оценките на New Energy Finance.

Световният капацитет се е учетворил спрямо 2008 година до 27,5 гигавата, като през настоящата година ще бъдат добавени още 12 гигавата.

През последното тримесечие на 2010 година електричеството от въглища е струвало 7 цента на киловатчас, в сравнение с 6 цента за природния газ и 22 цента за фотоволтаичната енергия, пресмятат от New Energy Finance.

„Сравненията обаче често преувеличават стойността на слънчевата енергия, тъй като в нея може да се включват цените, които потребителите и малкият бизнес плащат за инсталирането на панелите по покривите“, отбелязва Цю.

„Слънчевата енергия не е скъпа. В голяма степен тя се конкурира директно с цената на електричеството на дребно, а не с тази на производител“, изтъква той.

Инсталациите по покривите също ще поевтиняват, като според Линдън Райв, главен изпълнителен директор на доставчика на такива системи SolarCity Inc., цените им ще продължат да падат с по 5-8% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
AlexSilver
преди 13 години
"...аз няма да плащам ток по цени на дребно, а не по цени определени от ДКЕВР за АЕЦ"Козлодуй" например..."Я, я пак! Последно - по кои цени ще плащаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
dmtk
преди 13 години
"Слънчевата енергия не е скъпа. В голяма степен тя се конкурира директно с цената на електричеството на дребно, а не с тази на производител"Нещо не вниквате в изреченето. Например в България. Цените на производителя са тези определени от ДКЕВР, пословичните 5 ст. на киловатчас от АЕЦ"Козлодуй" и т.н.Цените на дребно, са колкото пише в сметката за тока.В светлината на това, ако аз например си сложа домашна PV Инсталация не ме интересуват цените на проиводител, защото аз си нямам взимане даване с него, а ме интересува аз колко плащам за ток, т.е. колко ми пише в сметката за тока, защото когато ползвам тока от PV, аз няма да плащам ток по цени на дребно, а не по цени определени от ДКЕВР за АЕЦ"Козлодуй" например.Сега по-ясно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 13 години
Слънчевата енергия не е скъпа. В голяма степен тя се конкурира директно с цената на електричеството на дребно, а не с тази на производителГениално твърдение. По същата логика можем да твърдим, че Ролс Ройсите не са скъпи коли - производтсвената им цена се конкурира директно с цената на коли под наем на дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
vacko
преди 13 години
по-добре тогава да борим с кражбите, а не с последствията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
dmtk
преди 13 години
Тук"До 2020 година разходите за изграждане на големи фотоволтаични проекти ще спаднат наполовина до 1,45 долара/ват,"обаче малко послъгват. Тази цена е factory gate, т.е. на изхода от фабриката. Финалната цена за един проект включва труд, бюрокрация, допълнителен хардуер и т.н.В държави, като България например, бюрокрацията е основно перо в стойността на един PV проект. За да се снабди с безкрайните разрешителни трябва много време, пари, пари за заплати и евентуални подкуп за ДКЕВР и енерго мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
dmtk
преди 13 години
ДКЕВР очевидно са с двата крака в кражбите. Германия си намали субсидиите за PV 3-4 пъти последните 3 години и вече са много под нашите.http://***.facebook.com/home.php?sk=group_173573519359060
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Батя
преди 13 години
"22 цента за фотоволтаичната енергия, пресмятат от New Energy Finance."Елате в България, тук "умните" ни държавници я изкупуват на 55 цента!А и въпреки че вече покриваме изискванията на ЕС, подобни мощности за ултраскъпа енергия продължаваме да строим и да субисидираме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още