IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери откраднаха личните данни на милиони потребители на PlayStation

Това може да се превърне в най-мащабния случай на кражба на лични данни – хакерите са се добрали до лични данни на повече от 75 млн. геймъри

10:51 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Хакерската атака ще струва на Sony милиарди долари и лош имидж.<br />
<i>Снимка:</i> Ройтерс</p>

Хакерската атака ще струва на Sony милиарди долари и лош имидж.
Снимка: Ройтерс

Sony преживява огромна драма – според информация на самия концерн хакери са откраднали информация за милиони потребители на PlayStation Network, която свързва конзолите PlayStation 3 с онлайн игри, филми и други материали.

Става дума за адреси, пароли, възможно е дори да са откраднати и номера на кредитни карти, предупреди Sony своите 75 млн. потребители на PlayStation Network и на Qriocity, която предоставя аудио и видеофайлове онлайн.

Това може да се превърне в най-мащабния случай на кражба на лични данни. След хакерската атака преди седмица японският производител на потребителска електроника просто е „дръпнал шалтера“ и е изключил напълно цялата услуга, без да дава обяснения.

Неизвестни лица са получили достъп до лични данни, като име, адрес, електронна поща или дата на раждане, писа днес Sony във фирмените си блогове в целия свят. Откраднати са били и данни за потребителски имена и пароли, а също и списъци с покупки.

„Макар че засега няма данни да са взети данни за кредитни карти, не можем да изключим тази възможност", заявява Sony в съобщението си до потребителите.

Концернът вече е наел специализирана в сферата на сигурността компания, за да разследва случая. Предприети са били и стъпки за рестарт на системата и за гарантиране на по-добра защита, като според Sony това ще отнеме седмица.

Според предварителни изчисления на експерти хакерската атака ще струва няколко милиарда долара на японския мегаконцерн. На борсата в Токио цената на акциите падна с 0,2% на 2411 йени, докато пазарът се покачи с 1%.

Playstation Network и онлайн услугата Qriocity имат повече от 75 млн. потребителя в 59 страни в целия свят. Чрез мрежата могат да се играят игри, да се чати или да се гледат филми. Все повече игри за Playstation 3 притежават и онлайн компоненти.

Предполага се, че атаката може и да е отмъщение от страна на хакерска група, след като Sony осъди наскоро хакер, атакувал Playstation. Младият мъж, който вече е бил хакнал и iPhone на Apple, е пробил заключващия механизъм на игралната конзола, така че на нея да могат да се играят и самозаписани и копирани игри. След това публикувал подробно упътване в Интернет.

След обвинението концернът и хакерът успяха да сключат извънсъдебно споразумение. Младежът обеща да не разпространява повече софтуера за отключване и обяви в един блог, че се включва към бойкота на всички продукти на Sony.

Междувременно хакерската група Anonymous, за която също се предполагаше, че е в основата на атаката срещу услугите на PlayStation 3, отрече да има нещо общо със случая и да поеме каквато и да било отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още