IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в съда и полицията остава ниско десета година

България е на последно място в ЕС по липса на доверие в правоохранителните органи, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията

13:47 | 11.05.11 г. 1
Доверието в съда и полицията остава ниско десета година

По-малко от половината българи са доволни от работата на полицията, а едва 20 на сто оценяват като задоволителна дейността на съда и прокуратурата. Това сочат резултатите от тазгодишното проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), предаде БТА.

„Традиционно България е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи“, коментира Тодор Галев от ЦИД. И добавя, че общественото мнение остава негативно за всички институции в страната.

Проучването е проведено сред 1700 души, като освен за ефективността на институциите е търсено мнението на хората за безпристрастността на администрацията и доколко тя приема решенията им за легитимни, посочват социолозите.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите според запитаните, е "несправянето с вътрешната корупция и липсата на осъдени корумпирани служители".

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Според данните на ЦИД, българите формират мнението си за съдебната система и полицията на базата на собствен опит и на разказаното от роднини и приятели.

"Медиите не оказват почти никакво влияние върху нагласите на обществото в тази насока", посочи Тодор Галев.

От ЦИД определят като проблем на правителствата, че пренебрегват обществените нагласи и не ги използват като инструмент за формиране на политика. Според експертите от центъра кабинетът трябва да води собствени изследвания на общественото мнение и да се съобразява с изказаните препоръки.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 12 години
Не е верно,аз лично имам много голямо доверие в тези тъпунг.ри от КАТ:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още