IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за по-бърз икономически растеж в еврозоната избледняват

Секторите на производството и услугите в еврозоната забавиха рязко темповете си на ръст

13:42 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Частният сектор в еврозоната забавя значително темповете си на растеж. <em>Снимка: Sxc.hu</em></p>

Частният сектор в еврозоната забавя значително темповете си на растеж. Снимка: Sxc.hu

Надеждите за ускоряване на икономическия растеж в страните от еврозоната бяха помрачени от разочароващи данни за развитието на производството и сектора на услугите в региона.

Индексът на бизнес активността в двата сектора падна до 55,4 пункта през май от 57,8 пункта за април, отбелязвайки най-ниската си стойност за последните седем месеца.

Това показаха данни на института за пазарни проучвания Markit, които загатнаха, че пикът от икономическото възстановяване на еврозоната може да е отминал през първото тримесечие.

За забавянето на активността в частния сектор в еврозоната вероятно са допринесли високите цени на енергийните ресурси и металите, както и последиците от най-тежкото земетресение в историята на Япония в началото на март.

Самостоятелните показатели, които следят икономическата активност във фабричния сектор и сектора на услугите, отчетоха по-силен от очакваното спад. За фабричния сектор спадът е от 58 до 54,8 пункта, а в сектора на услугите от 56,7 до 55,4 пункта.

Стойност на индекса над 50 пункта е знак за растеж, но колкото е по-ниска, толкова са по-слаби темповете на ръст.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната нарасна с 0,8% през първото тримесечие в сравнение с предходното, когато се увеличи с 0,3 на сто. В сравнение с първите три месеца на 2010 икономическият растеж възлезе на 2,5%.

Разочароващите данни за развитието на частния сектор в еврозоната, заедно с понижаването на кредитния рейтинг на Гърция и перспективата по кредитния рейтинг на Италия, доведоха до силен спад в курса на еврото днес, както и във водещите борсови индекси в Европа.

Еврото поевтинява силно срещу повечето водещи валути, като отстъпва с 1,1% срещу щатския долар до 1,4004 долара към 13:35 ч. българско време. От началото на тази година обаче то е поскъпнало с над 6% срещу щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още