IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия може да блокира парите за Гърция

МВФ също заплаши, че ще напусне спасителния план, ако останалите страни от еврозоната не дадат гаранции, че ще продължат да участват

11:32 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди гърци протестираха вчера пред сградата на парламента в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хиляди гърци протестираха вчера пред сградата на парламента в Атина. Снимка: Ройтерс

Холандия ще спре парите за Гърция, ако главната опозиционна партия Нова демокрация не подкрепи програмата на правителството за намаляване на бюджетния дефицит на страната. Това условие поставя холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер в интервю за германското издание на Financial Times.

Холандският министър настоява да бъде гарантирано, че партията Нова демокрация ще подкрепи програмата, като предупреждава, че в противен случай Холандия ще оттегли участието си във финансирането на Гърция, осъществявано по линия на отпуснатия на страната спасителен пакет от заеми от еврозоната и МВФ в размер на 110 млрд. евро за излизане от кризата. Делът на Холандия в тези заеми възлиза на 4,7 млрд. евро.

Холандският министър реагирал остро на аргумент на лидера на консерваторите Андонис Самарас, че по-нататъшни оздравителни мерки ще тласнат Гърция към по-дълбока рецесия. Де Яхер препоръчва Гърция да покаже още по-голяма финансова дисциплина и да реализира повече реформи и приватизации. Голяма част от гръцката икономика е не само социалистически, но и почти комунистически организирана, казал министърът и добавил, че в страната има огромна бюрокрация и корупция и че пазарът на труда не е достатъчно гъвкав. 

Междувременно и Международният валутен фонд (МВФ) заплашва с излизане от спасителния план. Това може да стане, ако останалите държави от еврозоната не дадат още финансови гаранции, заяви говорителка на фонда. "Никога не заемаме пари, ако не е сигурно, че ще бъдат върнати".

Без парите на фонда Гърция ще изпадне в несъстоятелност. МВФ дава една трета от всички 110 млрд. евро. Останалите пари са от ЕС. Мисия на Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ и в момента е в Атина, където проверява дали Гърция пести и приватизира достатъчно, за да изпълни условията за следващия кредитен транш, който трябва да влее в хазната 12 млрд. евро на 29-и юни.

Най-големият проблем според МВФ обаче си остава финансирането на дефицита през идващата година. През 2012 г. Гърция би трябвало сама да получи чрез пазара част от нужните кредити - около 25 млрд. евро. Това обаче изглежда напълно нереалистично, тъй като суаповете не са атрактивни.

Ако, както очаква и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, не се стигне до гаранции за рефинансирането, европейците сами ще трябва да поемат и дела на МВФ. "Това обаче ще стане трудно, защото в много парламенти - на Германия, Финландия, Холандия, депутатите не са готови за това", цитиран е Юнкер от FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още