IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът работи върху индекс на сивата икономика

10 млрд. лв. са предполагаемите вреди от съществуването на сенчестия сектор

13:48 | 02.06.11 г. 1
Бизнесът работи върху индекс на сивата икономика

Управители на предприятия от всички сфери на икономиката, работници, синдикалисти, търговци и издатели на медии се включиха в общественото обсъждане на създаване на композитен индекс „Икономика на светло”, който да послужи за по-лесно разпознаване на сенчестия бизнес, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Създаването на индекса е важен елемент от проекта за ограничаване и превенция на неформалната икономика, който се изпълнява от асоциацията и Конфедерацията на независимите синдикати в България от края на миналата година.

"Вредите от сивия бизнес в икономиката надхвърлят 10 млрд. лева, а съвсем друг щеше да е стандартът ни на живот, ако тези пари бяха влезли в бюджета", заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на екипа за управление на проекта за превенция на неформалната икономика.

Представителите на бизнеса обсъдиха възможни превантивни действия срещу вливането на капитала от незаконно работещите компании в реалната икономика.

Променливото законодателство според предприемачите често става проводник на корупция, изкривява условията за конкурентноспособност и създава хранителна среда за неформалната икономика. Затова и бизнесът прпепоръчва при създаването на индекса да се включат предложения, които да подпомогнат развитието на „икономиката на светло“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Крадеца викал : Дръжте крадеца!! Интересно тогава защо се "опъват" на предложения за повишение на МРЗ!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още