IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят първа копка на мол за 40 млн. евро в Бургас

Общо 44% от търговските площи са отдадени под наем или резервирани, като молът се очаква да бъде завършен през лятото на 2012 г.

14:17 | 24.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация на The Strand. Изображение: ZBS</p>

Визуализация на The Strand. Изображение: ZBS

През идната седмица ще бъде направена първа копка на търговския център The Strand в Бургас – проект с инвестиция на стойност 40 млн. евро.

Това казаха за Investor.bg от компанията за инвестиционен мениджмънт и развитие на проекти ZBS, която е един от основните инвеститори в търговския център.

Проектът ще бъде с брутна отдаваема площ от 30 хил. кв. м и разгъната застроена площ от 60 хил. кв. м.

Той ще има близо 100 търговски обекта и над 750 паркоместа.

Развлекателната част ще заема около 35% от търговските площи и ще включва кинокомплекс, боулинг, ресторанти и детски център.

Строителството на мола, който ще бъде разположен на изхода към магистрала „Тракия“, е планирано да завърши през лятото на 2012 г.

От компанията съобщават, че към момента има подписани договори или резервации за 44% от търговските площи.

За изпълнител на строителството е избран "Евробилдинг Инженеринг" ЕООД.

Финансирането е осигурено чрез комбинация от собствен капитал, мецанин финансиране и банков кредит от Корпоративна търговска банка. Собственият капитал и мецанин финансирането ще бъдат осигурени от британски и частни инвеститори, уточняват от компанията.

Проектът за мола бе обявен още през 2009 г., когато той бе определен като първия мол „от отворен тип“ у нас.

Вижте интервю на Investor.bg с Дейвид Кауърд, управляващ директор и съосновател на ZBS

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
vsh123
преди 12 години
Веск прав си и ще се разпродават като топъл хляб с висок дискаунт от "инвеститор" на "инвеститор" или ще стоят празни, завлечени с пари както банки, така и прайват екуити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Начина на финансиране сам говори за разпределението на риска. Увеселителната част сега е най-успешната ниша на нашите молове. Дотук обаче не виждам изгледи за велики успехи. Както се казва какво от това, че риска е премерен. Това не пълни торбичка. Населението фатално намалява. Квалифицираните и платени работни места също. Остават тея дето тарашат намаленото. С тях успешен мол трудно. Сезонното пазарене едва ли ще реши проблема с покупателната немощ на клиентите през поне 8 от 12-те месеца в годината.. Дано не пострада фатално стария МОЛ, който за мен е сред най-успешните извън София и няколко пъти годишно го посещавам с удоволствие. Конкуренцията в среда на беднотия ражда мизерия, а не пазарна икономика. Дано не съм прав и да успеят и двата мола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
drakkar
преди 12 години
В Русе, който е по - малък от Бургас има 3 готови мола и се строят още 2. От 3 готови единия изобщо не е отварян, защото няма нито един наемател. Другите 2 готови са заети на 50 %. Единия от строящите се сега ще е огромен, другия е все още на дупка и май така ще си остане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
BOBAN1
преди 12 години
Според последното преброяване Бургас е под 200К жители.Предстои да бъде пуснат втори МОЛ на мястото на бирената фабрика.Сега тук говорят за трети:).В София колко МОЛа има.Интересно ми е как се пада на глава от населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
vsh123
преди 12 години
Много са жалки....много. Ама така ще е докато има хора които още вярват в идеята за възвръщаемост на риъл естейт инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още