IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етикетите на храните – с още по-ясни обозначения за съдържанието

Мазнините и алергените вече ще се изписват в таблички върху опаковките

18:19 | 06.07.11 г.
Етикетите на храните – с още по-ясни обозначения за съдържанието

Енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол трябва да бъдат ясно обозначени на опаковките на хранителните стоки, за да могат потребителите лесно да намират необходимата им информация. Новите правила бяха приети от Европейския парламент днес, но ще влязат в сила най-рано през 2014 г.

„Новите правила трябва да дадат повече и по-добра информация на потребителите, за да могат да правят информиран избор при покупката. Освен това, хранителната индустрия също ще извлече ползи, тъй като ще има по-голяма правна сигурност, по-малко бюрокрация и по-добро законодателство като цяло. Това е много важно за малките и средните предприятия, които представляват повече от 80% от преработвателната индустрия в ЕС", каза докладчикът на ЕП Ренета Сомър (EНП, Германия).

Задължително обозначаване на хранителните стойности

Съгласно новите правила енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол трябва да бъдат обявени заедно на опаковката, в четлива форма, в таблица с подравнени цифри, в едно и също зрително поле. Стойностите трябва да бъдат дадени за 100 g или 100 ml. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции.

Алергени

В момента всички съставки, включително алергенните вещества, трябва да бъдат отбелязани на опаковките на предварително опакованите храни. Така за в бъдеще потребителите ще могат по-лесно да откриват информацията дали даденият продукт съдържа алергени.

Съгласно новото законодателство, информация за алергените трябва да бъде давана също и за храни, които се продават в ресторанти или столове. Относно тази разпоредба държавите членки могат да вземат решение как точно тази информация да бъде предоставена на потребителите.

Обозначаване на страната на произход

Произходът на някои храни като говеждо месо, мед, зехтин, пресни плодове и зеленчуци сега се обозначават на етикета съгласно специфичните секторни законодателства. Подобно обозначаване е задължително в случаите, в които неговата липса може да подведе потребителя. По искане на парламента, мястото на произход трябва задължително да бъде посочено и за прясното свинско, овче, козе и пилешко месо. В рамките на две години след влизането в сила на новия регламент, Еврокомисията трябва да въведе правила за приложение на тази разпоредба.

Без подвеждане на потребителите

Новите правила ще гарантират, че потребителите няма да бъдат подвеждани посредством външния вид, описанието или картинното изображение на даден хранителен продукт.

Храни, които изглеждат сходни с други, но са с различни съставки, като например подобните на сирене храни с растителни съставки (или т.нар. "имитиращи" храни), също ще бъдат също по-лесно разпознаваеми, смятат евродепутатите. Когато съставка, която би трябвало да се съдържа в продукта, но се замества от друг вид, това задължително трябва да бъде ясно посочено на лицевата страна на опаковката с подходящ шрифт (до наименованието на продукта), или да бъде сложен надписът "имитация".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още