IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: 5,7% спад в цените на жилищата в София за полугодието

Средната цена в столицата е паднала до 707 евро на кв. м; спадът в някои квартали надхвърля 19%

15:45 | 12.07.11 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Жилищните цени в София са се понижили с 5,73% през първото шестмесечие на 2011 г. спрямо второто полугодие на миналата година, сочат данни на Адрес Недвижими имоти.

Така средните продажни цени са достигнали средно 707,41 евро на кв. м. Смесена картина се наблюдава за отделните квартали на столицата.

Повечето региони, включени в справката на компанията, отчитат спад, който е най-значителен в Дианабад от 19,2%, следван от цените на имотите в центъра, които са паднали с близо 11% и тези в Надежда с понижение от 8,6%.

На фона на тези спадове поскъпване отчитат жилищата в Дружба – с 8,6%, като по-малки ръстове са отбелязали и Младост и Хаджи Димитър.

Сред по-големите градове цените в Пловдив отчитат ръст от 7,57% за първите шест месеца спрямо вторите на 2010 г. до средно 591 евро на кв. м. Още по-значително е повишението в Бургас – 19,5% до 608 евро на кв. м. Жилищата във Варна поевтиняват с 4,66% за периода до 677 евро на кв. м.

От компанията регистрират значителен ръст в броя на сделките с имоти през първото полугодие.

Сред столичните квартали Люлин, Младост и Надежда привличат най-голям интерес, съответно с 14%, 9,6% и 6,7% от сделките. Те са следвани от центъра, Витоша и Манастирски ливади.

На въпрос на журналисти от компанията отговориха, че Люлин съчетава нормална цена, качество и достъп на имотите, с което привлича най-голям интерес.

По думите на Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията, метрото също продължава да привлича интереса на купувачите. Наред с жилищни имоти някои от тях купуват и търговски имоти, разчитайки, че увеличеният пътникопоток след старта на новия лъч ще осигури достатъчно продажби.

Параметри на пазара

Основният мотив за покупка на имот остава здоволяване на основни жилищни нужди, какъвто е бил при над 68% от купувачите през периода. Около 45% от тях са купувачи на първи имот.

Нуждата от по-голям апартамент е била водеща причина при 10,5% от купувачите. Значително по-нисък е делът на хората, които купуват за инвестиция, „тъй като все още са на кантар нещата кое е по-изгодно – дали да си държат парите на депозит или да купят“, казват от компанията.

Общо 9% от продавачите са успявали да сключат сделка за по-малко от седмица.

Продължава да доминира търсенето в сегмента до 50 хил. евро, като вече не са екзотика и сделки за над 100 хил. евро. Последните са били предимно имоти в южните райони на столицата, уточняват от компанията.

Над 27% от продавачите са имали имот, който не използват, което е било основната причина да прибегнат до продажба. Над 24% от продавачите пък са имали спешна нужда от пари и други 6% не са имали възможност да обслужват кредита си. Около 13% от собствениците са решили да излизат от инвестиция.

В 37% от сделките купувачите са могли да постигнат отстъпка от между 2 хил и 5 хил. евро от цената на имота. Отстъпката е била над 5 хил. евро при 15% от случаите, а при 22% от тях е била под 2 хил. евро.

Наеми

Наемният пазар също се развива динамично. Над 42% от сделките за сключване на наем са ставали с отстъпка до 50 евро от наема, а в 44% от тях няма отстъпка.

Пазарът на наеми е подвластен на продължаващата релокация от по-некачествени имоти към по-централни и качествени имоти, без сериозни движения в цените.

Основната причина, поради която хората решават да отдадат имота си, е, че жилището по някаква причина е останало свободно – това са 37% от наемодателите. Около 25% пък са онези, които са го закупили с инвестиционна цел.

Над 70% от наемателите наемат за собствено ползване. Това са най-често млади хора от провинцията, които идват да учат или работят в София и се нуждаят от жилище, но нямат финансова възможност за купуване.

Увеличават се случаите на некоректни наематели, които не плащат редовно наемите си. Това е накарало все повече наемодатели да правят подробни проверки – дори и за редовността на вноските за здравно и социално осигуряване.

Предпочитат се наематели от сфери, които не са засегнати в кризата, които наемат дори на по-ниски цени, но за сметка на това са сериозни, казват от компанията.

В скоро време може да се появят и нови отстъпки за наематели, при които се предлагат допълнително понижение на наема при редовно плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
какви простотии сте издраскали тук? Гледам някакви маниаци пишат за стригане, овце, крави, стада... агро фест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Както казват, когато някой започне да ти говори за процентни изменения, без да дава абсолютни стойности (почти както е в тази статия), значи иска нещо да те подхлъзне. А абсолютните стойности (с давност от преди месец, че не ми се рови за нови) са плачевни за банките: Брой новоотпуснати ипотечни кредити за последната година - 4 хиляди. Брой новопостроени жилища 16 хиляди. Т.е. само от тук предлагането надхвърля търсенето 4 пъти (пъти!). А ако вземем и жилищата на вторичния пазар, които никой не знае колко са, но като нищо са сигурно и повече от новите, то предлагането става 8 пъти (пъти!) над търсенето. Т.е. положението е просто ОТЧАЙВАЩО. За продавачите и банките. То и затова БНБ им помогна малко като удължи срок за задържане на обезпеченията. Да не говорим пък, че сега на масовия пазар има предимно *** и човек трябва да е тотално заблуден и много силно облъчен от радиоактивна реклама за да си купи апартамент точно сега. Няма начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
srs
преди 12 години
Броят, по точно % "нарастна" спрямо ниска почти никаква база и това е за началото на годината. Обаче сега в средата на годината, оптимизма започна да изветрява и ето: Банките и други със сходни интереси се появиха да ни обясняват че ръста е започнал и сега е момента да си първи. Че даже и БНБ им помага. Просто ми е забавно да гледам,как се борят с г-н Пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
srs
преди 12 години
Каквито и врътки да правят банките, горещия картоф си остава у тях па дори и косвено. Аватара ти беше забавен за мен. Моли се да не вземат еврото на гърците , че тогава ще гледам шоу с врътките на някои банки.,особено като почнат да се финансират със скъп ресурс. А психолозите им ще се чудят що българина мисли алогично и ще се усетят, че на този свят имало и икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
Цитат:Алчността на хазяите е пословична и много от тях гризнаха дръвчето,---------------Щом вкарваш психологията като фактор , вече си на 50 % на правилната писта!добре пишеш , че някои са гризнали дръвцето но пропускаш, че има МНОГО повече , които НЕ са го гризнали - тях броиш ли ги ?а и след първото ти освобождаване на квартира след несъгласие с новия наем...........ще имаш и ОПИТ който досега нямаш..........така че не бъди толкова убеден човек слуша и чете само онова което му харесва ..........след като събере опит.......... чак тогава разбира невидимите нещаимаше една песен на ФСБ : пак ще се срещнем , след 10 години (с теб ще е много по-скоро) , разбира се пак в диалогичен форумен формат , успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
Future
преди 12 години
Цените падат, а броят на сделките расте? Дали тази тенденция ще се запази или скоро да очакваме цените да започнат да се покачват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Къде прочете, че прогнозите ми се базират на вчерашни резултати???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Бате, определено не си в час с пазара на имоти и наеми - само това ще ти кажа :-)) В момента наемодателите се борят за това апартаментът им да не остане празен и ако все пак го дадат, то да е на някой, който няма да го разбие и после да вкарат хиляди левове в ремонти!!!За какви вдигания на наемите говориш изобщо ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
srs
преди 12 години
По долу съм обяснил,че времето на банките "да изнасилват" е до около края на годината. Тук е включен фактора време и той не е в полза на банките. Има и други фактори които са нужни за един бум в НИ и те са свързани с икономика. "Не става само с психология, трябва и икономика!" Разбрах ти мисълта за хазяите, но и тук психолозите на банките ще ударят на камък. Алчността на хазяите е пословична и много от тях гризнаха дръвчето, а някои даже повече не си и помислят да отдават под наем. Айде и аз не мисля повече да ти обяснявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 1
ale1
преди 12 години
приятелю , под всеки договор за асетМ има клауза:днешните резултати не са предпоставка за утрешните -----------едва ли това ти говори нещо - но съм го обяснявал на познати и са се убеждавали ЧАК когато им ...проникне дълбоко-------пише го и в Библията:ти си господар на Вчерашния - Господ ръководи днешния ...........за Утрешния дори той е безсилен !на теб ще ти го обясня още по-достъпно:днешните обстоятелства не са гаранция за утрешнитеспирам с говорене на истини - новините следват , аз съм ви излишен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още